Secretarul de stat american John Kerry le-a cerut marţi liderilor europeni, la Varşovia, să nu permită ca polemica referitoare la acuzaţiile de spionaj american să pună piedici în calea discuţiilor comerciale dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii în vederea creării unei zone de liber-schimb, transmite AFP.

 

 

 

Foto: AP FLUX – Autor: Alik Keplicz

Această negociere ‘este cu adevărat o problemă distinctă’, a subliniat el. ‘Ea vizează locuri de muncă, economia, competiţia într-o economie mondială guvernată uneori de reguli de concurenţă foarte discutabile şi fragile’, a spus şeful diplomaţiei americane. ‘Aceasta nu ar trebui confundată cu toate problemele legitime ce pot fi ridicate cu privire la NSA şi alte activităţi’, a adăugat el în faţa presei.

Kerry, care a sosit luni seară în Polonia, a subliniat că negocierile cu Uniunea Europeană pentru un Parteneriat Transatlantic de Comerţ şi Investiţii (TTIP) ar urma să conducă la crearea ‘uneia dintre cele mai puternice forţe economice din lume’.

Cel de-al doilea ciclu al negocierilor urmează să fie reluat la 11 noiembrie la Bruxelles, după ce a fost suspendat pe perioada blocajului bugetar american şi a paraliziei aferente a statului federal luna trecută. Însă negocierile au fost de asemenea afectate de furtuna diplomatică declanşată de dezvăluirile cu privire la operaţiunile de spionaj efectuate în străinătate de agenţia americană NSA.

‘Trebuie să înţelegem că, în calitate de parteneri, suntem cu toţii în aceeaşi barcă. Ne străduim să le oferim protecţie cetăţenilor noştri’, a declarat Kerry într-o conferinţă de presă comună cu omologul său polonez Radoslaw Sikorski.AGERPRES/(AS – autor: Bogdan Mureşan, editor: Ionuţ Mareş)

 

Recomandările redacției