Aproximativ 100 de angajaţi ai Combinatului de Îngrăşăminte chimice Azomureş din Târgu Mureş, alături de sindicalişti de la CNSLR Frăţia au pichetat, marţi, Prefectura Mureş, pentru a-şi manifesta dezacordul faţă de planul de reorganizare a societăţii, care implică şi externalizarea unor servicii.

 

 

 

Foto: AGERPRES ARHIVA – Autor: ANGELO BREZOIANU

Sindicaliştii susţin că protestul este îndreptat împotriva deciziei luată de conducerea SC Azomureş SA de a externaliza într-o singură etapă toată întreţinerea instalaţiilor vechi şi nemodernizate şi că această decizie poate conduce la pierderea locurilor de muncă şi poate genera un real pericol pentru salariaţii companiei şi pentru mediul înconjurător.

Maria Dăndărău, secretarul executiv al CNSLR Frăţia Mureş, a arătat că salariaţii de la Azomureş se tem că acest combinat chimic va ajunge în situaţia Oltchim, care a început tot cu reorganizarea şi externalizarea unor servicii şi că acesta este motivul pentru care protestele începute în luna aprilie au fost reluate.

Sindicaliştii au arătat că este posibil ca acţionariatul Azomureş să aibă în vedere menţinerea în funcţiune a combinatului chimic doar pe perioada de valabilitate a acordului de mediu, după care să fie închis.

Maria Dăndărău a declarat presei că deşi Azomureş a anunţat investiţii foarte mari în retehnologizare, acestea sunt doar în stadiul studiilor de fezabilitate, astfel încât scenariul închiderii fabricii de îngrăşăminte chimice să se confirme.

În timpul protestului de marţi sindicaliştii au arătat că externalizarea serviciilor se realizează înainte ca proprietarii Azomureş să efectueze investiţiile asumate în retehnologizare şi reducerea poluării.

‘Întârzierea investiţiilor va avea ca şi consecinţă imposibilitatea Azomureş să-şi îndeplinească obligaţiile prevăzute în Autorizaţia Integrată de Mediu. Neîndeplinirea acestor obligaţii va duce în final la retragerea autorizaţiei de funcţionare şi încetarea activităţii de producţie, cu impact socio-economic major la nivel de judeţ, dar şi pe plan naţional. Solidarizarea tuturor sindicatelor cu colegii noştri din Azomureş este perfect justificată şi necesară pentru a trage împreună un semnal de alarmă către patronat şi autorităţile statului, astfel încât să nu se ajungă în situaţia în care au ajuns multe combinate din România’, a arătat Maria Dăndărău. AGERPRES/(A – autor: Dorina Matiş, editor: Dănuţ Puşcaşu)/FOTO PE FLUX

 

Recomandările redacției