OLYMPUS DIGITAL CAMERAOamenii de afaceri  Floare Cuc, aflată, în urmă cu câţiva ani, în topul celor mai bogaţi arădeni, şi Radu Ovidiu Berinde au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.
Potrivit unui comunicat de presă dat publicităţii de Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Casaţie şi Justiţie, mai precizează că aceşti inculpaţi au fost trimişi în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evazi­une fiscală. „Probatoriul administrat în cauză pe parcursul urmăririi penale a relevat următoarea situaţie de fapt: în perioada 2008-2010, inculpata Cuc Floare, în calitate de administrator de fapt al SC N.T. S.R.L. şi administrator al SC A. IMPEX SRL, respectiv inculpatul Berinde Radu Ovidiu, în calitate de administrator al SC T.R. SRL Oradea, au înregistrat în evidenţa contabilă operaţiuni comerciale nereale şi au evidenţiat în actele contabile cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale. Activitatea infracţională a inculpaţilor a constat în introducerea societăţilor comerciale controlate de ei într-un circuit infracţional evazio­nist complex, prin care au fost simulate achiziţii de bunuri alimentare conţinând TVA, care au fost înregistrate contabil ca revândute ulterior unor societăţi comerciale aflate în insolvenţă, în regim de taxare inversă. Inculpaţii au compensat TVA colectat din alte operaţiuni comerciale reale cu TVA deductibil, dimi­nuând astfel TVA de plată la bugetul de stat”, se arată în documentul redactat de Curtea de Casaţie şi Justiţie.
Prejudiciu de peste un million de euro
Urmare a acestor nereguli constatate, procurorii au stabilit că prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului de către Floare Cuc este de 4.942.393,58 lei, iar în ceea ce-l priveşte pe Berinde, acesta a prejudiciat bugetul de stat cu 870.997, 77 lei. Procurorii, printr-o ordonanţă, au pus sechestru pe mai multe bunuri aflate în proprietatea celor doi, în vederea recuperării prejudiciului. Dosarul  a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Bihor.
Criza şi-a spus cuvântul
De menţionat că în 2005, fraţii Adrian şi Floare Cuc, proprietarii Astral Impex, erau prezentaţi în top 300 Capital ca fiind cei mai bogaţi arădeni, cu o avere estimată la 18-20 milioane de dolari. Trei ani mai târziu, conform Capital, fraţii Cuc aveau o avere de 75-80 de milioane de euro, în timp ce top 500 îi credita cu o avere de 40-45 milioane de euro.  Conform topului 500 Forbes, în 2009, fraţii Cuc şi-au pierdut aproape jumătate din avere, în condiţiile în care în 2008, averea le era estimată la 40-45 de milioane de euro.
În 2009, proprietarii Astral Impex au cerut insolvenţa propriilor magazine Spar, al treilea mare retailer alimentar din ţară. Reţeaua Spar România a prins viaţă la Arad, în 2006, când fraţii Cuc au deschis primul magazin. Până în 2009 au apărut alte 21 de magazine, reţeaua având 717 angajaţi şi afaceri de 44 de milioane de euro. În 2007, Astral Impex, acţionarul majoritar al Spar SRL, avea o cifră de afaceri de 168 de milioane de euro şi un profit de un milion de euro, în timp ce Spar avea o cifră de afaceri de 37,5 milioane de euro şi raporta pierderi de 3,3 milioane de euro. În 2008, Astral Impex avea afaceri de 172 de milioane de euro şi 650 de angajaţi. Societatea figura, de asemenea, şi printre cei mai mari creditori ai Spar, având de recuperat creanţe de aproximativ şase milioane de euro. O altă lovitură pentru Astral a fost dată în 2010 de încheierea colaborării cu Philip Morris, care a adus în 2009 rulaje estimate la 50 de milioane de euro, adică aproape o treime din cifra de afaceri.
Dacian Don
Lucian Şerban

Recomandările redacției