La Ghioroc s-a sărbătorit, sâmbătă, Centenarul inaugurării primei căi ferate electrificate din ţară şi din Sud-Estul Europei. Organizatori ai acestui eveniment au fost Primăria Ghioroc şi Societatea Numismatică Română- secţia Arad, sprijinite de Prefectura Judeţului Arad, Consiliul Judeţean Arad,  Primăria Arad, Compania de Transport Arad, Complexul Muzeal Arad şi Serviciul Judeţean Arad al Arhivelor Naţionale. Deschiderea festivă a avut loc în sala de şedinţe a Consiliului Comunal Ghioroc cu participarea primarului şi a preşedintelui secţiei Arad a SNR, fratele acestuia din urmă, prof. dr Virgil Valea, fiind cel care a rezumat istoricul Căii Ferate Arad-Podgoria.
Darea în exploatare a liniei electrice, singura cale ferată electrificată din România până în 1965 şi a opta din lume, a  închegat un nou tip de comunitate interlocală şi a facilitat accesul locuitorilor din zonă la şcolile şi instituţiile administrative şi culturale din oraş, precum şi la piaţa forţei de muncă şi la piaţa de desfacere a produselor agricole. Săgeata Verde a mai reunit micii comercianţi din judeţ şi s-a impregnat în memoria afectivă a generaţii întregi de locuitori ai zonei,  motiv pentru care întâlnirea de la Ghioroc a fost marcată de nostalgie şi speranţă. „N-am să mă opresc aici. Cu eforturile Primăriei şi a oamenilor de bine de aici din zonă o să organizăm un muzeu aici, la Ghioroc”, a spus Puiu Emilian Valea, preşedintele Secţiei din Arad a Societăţii Numismatice Române, care a expus pentru prima dată materialul adunat în ultimii 50 de ani la intrarea principală.
Cu această ocazie, primarul comunei, Corneliu Popi Morodan, a vorbit şi despre un plan de dezvoltare a Podgoriei Aradului şi a judeţului.
„Ne-am gândit şi la – să spunem aşa – revigorarea Săgeţii Verzi. Planurile acestea, să ştiţi, sunt măreţe şi pălaria e mare pentru noi ca Primărie. Sperăm ca Uniunea Europeană să înţeleagă şi să ne finanţeze. Sperăm ca şi Consiliul Judeţean să contribuie puţin (…) nu doresc însă să ne creăm iluzii că peste câţiva ani putem vedea deja Săgeata”, a adăugat acesta.
După conferinţa festivă a avut loc acordarea medaliilor, insignelor şi diplo­melor aniversare, precum şi dezvelirea plăcii comemorative dedicate evenimentului, la „Ciuperca” din centrul comunei.
(G.S.)

Recomandările redacției