dumnici
Medicul Alexandru Dumnici va fi cel care va vorbi mâine, de la ora 13,00, la „Personalităţi arădene”, un ciclu de conferinţe iniţiat de Biblioteca Judeţeană „A.D. Xenopol”.
Alexandru Dumnici s-a născut în Judeţul Maramureş – Comuna Remeţi (1953), a absolvit liceul în Sighetul Marmaţiei (1973) şi cursurile Facultăţii de Medicină din Târgu Mureş (1980). Ca medic stagiar a lucrat la Spitalul Municipal din Baia – Mare, până în anul 1983. După susţinerea secundariatului în chirurgie, Alexandru Dumnici a fost, timp de 2 ani, medic secundar la Spitalul Clinic Municipal din Bucureşti, ne informează Lucia Bibarţ.
Din anul 1986 a profesat doar în Arad la următoarele instituţii spitaliceşti : Spitalul Judeţean, Policlinica de Intreprinderi, Spitalul Municipal, Clinica de Chirurgie Generală. În 1995 a devenit cadru didactic – asistent universitar la Facultatea de Medicină a Universităţii „Vasile Goldiş ” din Arad. În 2004 a obţinut tilul de conferenţiar universitar, iar din 2008 este profesor universitar. Anul 1998 îi aduce un doctorat în ştiinţe medicale. În continuă preocupare pentru o bună pregătire profesională, medicul Dumnici a participat la numeroase cursuri de specializare şi schimburi de experienţa în ţară şi peste hotare (în Ungaria, Olanda, Elveţia, Canada, Germania), instruindu-se în domenii ca: oncologie, chirurgie invazivă, de urgenţă, bariatrică, chirurgie laparoscopică, dar şi mangement sanitar şi protecţie radiologiocă. S-a implicat în proiecte internaţionale de cercetare în tratamentul tumorilor maligne. Medicul mai este coordonator de rezidenţiat şi semnatarul unei lucrări de pionierat în România, lucrare cu titlul: „Leziunile precanceroase gastrice”(1997), precum şi autorul a 126 lucrări ştiinţifice, 7 cărţi, 38 de articole în volume rezultate la congresele internaţionale, 21 de articole în reviste naţionale şi 31 de articole în volume rezultate de la congresele naţionale. Este, de asemenea, membru a câtorva asociaţii de chirurgie din ţară şi de peste hotare.

Recomandările redacției