SANYO DIGITAL CAMERADeputatul PDL, Claudia Boghicevici atrage atenţia  că măsura egalizării vârstei de pensio­nare între femei şi bărbaţi este una „heirupistă” dacă ea nu este însoţită şi de politici de stimulare a ocupării pieţei muncii prin care să fie asigurată şi sustenabilitatea sistemului public de pensii.
„Guvernul USL acţionează doar la presi­unea Comisiei Europene şi a FMI. Egalizarea vârstelor de pensionare era o măsură me­nită a asigura sustenabilitatea sistemului public de pensii, după ce niciun reprezentant al USL nu a susţinut această măsură în 2010, când a fost propusă de Guvernul PD-L” , a spus Boghicevici.
Dacă actuala filosofie de guvernare nu este schimbată urgent, nici măcar egalizarea vârstei de pensionare nu va salva un sistem public de pensii falimentat de USL. Dacă Guvernul nu se ocupă urgent de reluarea creșterii locurilor de muncă prin relaxare fiscală și debirocratizare, România va  rămâne blocată în capcana demografică, în sărăcie și în șomaj. În primul trimestru din acest an erau înregistrați 5,4 mi­lioane de pensionari și doar 4,4 milioane de salariați, din care puțin peste 3 milioane activează în sectorul privat. Un salariat susține astfel din contribuțiile sale pensiile a 1,2 pensionari. „Cerem USL să vină urgent cu măsuri de stimulare a ocupării pieţei muncii, doar aşa vom putea asigura sustenabilitatea sistemului public de pensii”, a mai declarat Claudia Boghicevici.
(G.C.)

Recomandările redacției