SAMSUNG DIGITAL CAMERACâinii vagabonzi au ajuns să repre­zinte un adevărat pericol public în Micălaca. Deşi problema maidanezilor a ajuns să constituie un subiect extrem de disputat la nivelul întregii ţări, nimeni nu pare să ia măsuri împotriva haitelor de maidanezi care îşi fac veacul în zona Mio­riţa. Dimpotrivă, câţiva pensionari „binevoitori” îi hrănesc zilnic, fapt care nu face decât să sporească numărul de animale. Cu toate acestea, nimeni nu este responsabil pentru ei.
Locatarii din zonă spun că sunt foarte nemulţumiţi de acest lucru şi consideră că autorităţile locale ar trebui să rezolve problema o dată pentru totdeauna. „Nimeni nu are control asupra lor. Nu poţi să-i legi de bloc, dacă nu-i iei în casă. În clipa în care nu ai control asupra lor, ei se pot strânge în haită. Eu am păţit de două ori că mi-au muşcat câinele. Pe cine trag eu la răspundere în astfel de situaţii? Oamenii hrănesc câinii, dar în momentul în care se întâmplă un astfel de incident, toată lumea se spală pe mâini şi nimeni nu răspunde pentru ei“, povesteşte Otilia L., una dintre persoanele care a avut de suferit de pe urma câinilor vagabonzi. Aceştia creează motive de îngrijorare şi pentru mămicile ce locuiesc în această zonă. „Maidanezii prezintă un adevărat pericol. În primul rând, pentru că am un copil mic, şi mă pot trezi oricând în situaţia în care unul dintre câini să-mi atace copilul. Totusi, sunt animale şi sunt foarte imprevizibile. Plus că noaptea mă deranjează faptul că îi aud mereu lătrând, iar copilul nu se poate odihni”, ne spune Carmen Cadar, o altă locuitoare a cartierului.
Situaţia persistă de o bună bucată de vreme, deoarece câinii preferă zona din spatele străzii Mioriţa, în special viaductele, locuri unde se află garaje, containere de gunoi, mizerie şi multe bălării. Locatarii mai declară că, în timpul zilei, maidanezii răscolesc containerele de gunoi în căutare de resturi de mâncare, iar noaptea împânzesc zona, făcând ca un scurt drum de la garaj până la uşa blocului să devină o adevărată aventură.
Întrebaţi care ar fi soluţiile ce s-ar putea aplica pentru această problemă, locatarii susţin că autorităţile ar trebui să ia măsuri mai drastice cu privire la sancţionarea celor care scot animalele din adăpost şi le dau drumul din nou pe stradă: „Conform legii, oricine poate merge să scoată un câine de la adăpost. Problema este că «iubitorii de animale» îi aruncă din nou pe străzi, de unde au fost luaţi şi prima oară. Acest lucru s-ar putea rezolva dacă cei care adoptă câinii ar fi obligaţi să semneze un act prin care să-şi asume responsabilitatea pentru acel câine, iar în clipa în care animalul este din nou găsit pe stradă, persoana respectivă să fie trasă la răspundere”, mai declară Otilia L.
Maidanezii nu pot fi încă eutanasiaţi
Pe de altă parte, reprezentanţii SC Gospodărirea Comunală (GCA) SA afirmă că nu au primit până acuma nici o sesizare referitoare la această zonă. „Nouă nu ni s-a adus la cunoştinţă nici o plângere. Nu am ştiut de existenţa acestei situaţii. Noi mergem la orice sesizare. De exemplu, săptămâna trecută, în Vlaicu, am trimis o echipă, şi au prins mai mulţi câini. Strângem cam cinci-şase câini pe săptămână. În ultima perioadă însă, numărul câinilor vagabonzi a mai crescut, mai ales în zonele limitrofe. Noi ne axăm acum pe aceste zone, pentru ca maidanezii să nu apuce să intre şi în centru. Momentan, sunt în jur de 250 de câini în adăpost. Aproape că a fost atinsă capacitatea maximă. Dar avem noroc cu adopţiile. Sunt foarte mulţi oameni ce vin şi adoptă căţei, mai ales în weekend. Legat de legea 258/2013, care se referă la eutanasierea câinilor, aceasta nu este pusă în aplicare în adăpostul nostru, deoarece încă nu au apărut în Monitorul Oficial normele de aplicare a legii. Când au o problemă de acest fel, cetăţenii pot face sesizări la primărie, la serviciul edilitar sau ne pot suna pe noi direct, la adăpostul de câini”, declară Adrean Păcurar, directorul SC GCA SA. Astfel, locuitorii municipiului care au probleme cu maidanezii au posibilitatea să sune la Serviciul Edilitar din cadrul Primăriei (0257 281 850, int. 132) sau la adăpostul de câini de pe strada Bodrogului (0257 214 211).
Ştefana Stoica

Recomandările redacției