festival„Festivalul cititorului atemporal- Eşti în trend şi dacă citeşti” a debutat în anul 2010, la nivel judeţean, fiind finanţat încă de la prima ediţie de Centrul Cultural Judeţean Arad. Acest proiect s-a născut din dorinţa de a promova activităţile literare  din instituţiile şcolare, la iniţiativa doamnelor prof. Kuschausen Cristina, Hrenciuc Carmen, Andronie Elisabeta şi Chifor Camelia. Astfel, în urma întâlnirilor cercului de lectură „În lumea cărţilor” desfăşurate încă din anul 2009, s-a lansat primul proiect judeţean, „Eşti în trend şi dacă citeşti – Pe urmele personajului meu preferat”, desfăşurat în perioada mai-decembrie 2011 şi extins la nivel naţional un an mai târziu în cadrul platformei „Ţara lui Andrei“, un program de responsabilitate socială. Acesta a fost urmat de un alt proiect finanţat de CCJA, „De la pu­terea buzduganului, la farmecul ghio­cu­lui”, prin care s-a cercetat evoluţia basmului.
În anul 2013, promovarea lecturii prin intermediul activităţilor literare cu caracter sincretic a continuat sub aceeaşi denumire şi se bucură de participarea a 56 de instituţii de învă­ţă­mânt şi biblioteci şcolare din muni­ci­piul Bucureşti şi din numeroase judeţe din ţară, printre care judeţul Arad, festivalul bucurându-se de prezenţa a 62 de cadre didactice şi 24 de elevi. La nivel judeţean, proiectul s-a derulat în parteneriat cu Liceul cu Program Spor­tiv Arad, Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” din Pecica şi Cenaclul „Lucian Emandi” din Pecica.
În cursul anului şcolar 2012/2013, la nivel naţional, cadrele didactice au propus numeroase activităţi literare ţinând cont de specificul vârstei, profitând în cazul adolescen­ţilor şi de profilul fiecărui liceu. Astfel, au avut loc numeroase întâlniri cu scrii­tori contemporani, dramatizări, proiecte interdisciplinare, cercuri de lectură, activităţi cu ocazia diferitelor evenimen­te istorice sau sociale, excursii te­ma­tice, vizite şi activităţi desfăşurate în incinta bibliotecilor sau a libră­riilor, editarea revistelor literare sau şcolare etc.
Toate proiectele din ţară sunt pre­zentate în revista „În lumea cărţilor“, o  parte din materialele rezultate în urma proiectului urmând a fi expuse la Bi­blioteca Judeţeană „A.D.Xenopol” din Arad, începând cu data de 12 noiembrie.
(G.S.)

Recomandările redacției