USASoldații americani care vor rămâne în Afganistan după retragerea trupelor NATO de la sfârșitul anului 2014 vor beneficia de imunitate jurisdicțională, conform unui proiect de acord între Washington și Kabul ce a fost publicat miercuri de către guvernul afgan, informează AFP.

Afganistanul acceptă ca Statele Unite să beneficieze de dreptul exclusiv de a-i judeca pe soldații americani care comit infracțiuni pe pământ afgan, conform Articolului 13 al acestui document, datat 11 noiembrie 2013 și publicat pe site-ul de internet al Ministerului afgan de Externe.

Problema imunității soldaților americani reprezintă un punct central al negocierilor dintre Washington și Kabul cu privire la încheierea unui tratat bilateral de securitate care să stipuleze condițiile continuării prezenței militare americane în Afganistan, după încheierea misiunii internaționale a NATO de la sfârșitul anului 2014.

În Irak a existat o situație similară. SUA au dorit să-și mențină trupe în Irak și după 2011, însă și-au repatriat în cele din urmă toți militarii pentru că Bagdadul a refuzat să le acorde acest tip de imunitate.

În cazul în care acest acord va fi acceptat, forțele afgane vor putea conta pe susținerea militară americană după plecarea celor 75.000 de soldați NATO la sfârșitul anului 2014, pentru a evita o eventuală escaladare a violențelor după retragerea contingentului internațional.

Afganistanul și SUA s-au angajat miercuri într-o cursă contracronometru în încercarea de a ajunge la un acord asupra menținerii unei prezențe americane pe teritoriul afgan după 2014, cu o zi înainte de deschiderea unei dezbateri naționale asupra acestui subiect în capitala afgană.

Tratatul bilateral de securitate dintre SUA și Afganistan ar urma să stabilească toate condițiile prezenței americane la încheierea misiunii de luptă a NATO și, în special, numărul bazelor și al soldaților, precum și statutul acestora din urmă.

Textul tratatului urmează să fie examinat de Loya Jirga, marea adunare tradițională, care va reuni timp de patru zile aproximativ 2.500 de reprezentanți ai societății afgane.

În aceste ultime zile, Washingtonul și Kabulul au început negocieri de ultim minut pentru a finaliza toate elementele acordului. AGERPRES

Recomandările redacției