parchetZeci de primari din judeţ au ajuns în atenţia Poliţiei, fiind cercetaţi pentru că nu au folosit în mod legal sumele primite de la Guvernul Ungureanu pentru plata arieratelor. Dosarele penale au fost întocmite în urma unor controale efectuate de Curtea de Conturi, care a depistat o serie de nereguli la primăriile controlate. „Au fost întocmite 40 de dosare de cercetare penală, în urma unor nereguli descoperite de Curtea de Conturi. Aceste dosare vor fi instrumentate sub coordonarea procurorului de caz”, a declarat Camelia Tuduce, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad.
La Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad se află şapte dintre cele 40 de dosare întocmite de poliţişti. Conform procurorilor, primarii care au dosare aici sunt cercetaţi pentru deturnare de fonduri şi abuz în serviciu contra intereselor publice. „La Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad sunt înregistrate, până în momentul de faţă, un număr de şapte dosare în care se efectuează cercetări faţă de mai mulţi primari din judeţul Arad în ceea ce priveşte eventuale fapte penale constând în deturnarea de fonduri şi abuz în serviciu contra intereselor publice”, susţine Flavius Chiş, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad.
De menţionat că în mai multe dosare, Ministerul de Finanţe s-a constituit deja ca parte civilă, pentru recuperarea prejudiciului.
Democrat-liberalii ameninţă că scoate primarii în stradă
În condiţiile în care cei mai mulţi dintre primarii care au primit bani de la Guvernul Ungureanu au fost democrat liberali, reprezentanţii PD-L ameninţă că va organiza un protest al edililor anchetaţi. „Este inadmisibil ca mai mulţi primari să fie convocaţi în mod repetat la Poliţie pentru declaraţii, în loc ca aceştia să lucreze pentru cetăţeni, pentru comunitatea lor. Totul a pornit de la acea ordonanţă a Guvernului Ungureanu, prin care s-au acordat fonduri primăriilor pentru plata unor datorii. Acum primarii sunt acuzaţi de deturnare de fonduri şi de abuz în serviciu contra intereselor publice”, a declarat Iustin Cionca, prim-vicepreşedinte al PD-L Arad „Nu am luat atitudine în speranţa că va fi o cercetare corectă, care să se finalizeze fie cu neînceperea urmăririi penale, fie cu trimiterea în instanţă, pentru recuperarea sumelor. În instanţă primarii puteau demonstra legalitatea plăţilor. Constatăm, însă, că acum se vrea schimbarea încadrării juridice, primarii fiind acuzaţi de deturnare de fonduri şi de abuz în serviciu contra intereselor publice, care sunt cu caracter penal. De fapt, e clar că propunerea Poliţiei va fi de întocmire a unor dosare penale”, a adăugat demo­crat-liberalul. Cionca este de părere că toată această avalanşă de anchete nu înseamnă altceva decât o răzbunare. „Este o mişcare politică îndreptată asupra primarilor noştri, ca răzbunare pentru vo­tul de la alegerile locale. USL uită că aceşti bani au fost folosiţi pentru şcoli, grădiniţe şi alte nevoi ale cetăţenilor, nu pentru interesul primarilor. Probabil Victor Ponta se aşteaptă ca primarii să vândă şcolile şi grădiniţele pentru a returna sumele alocate în aprilie 2012”, a mai spus Cionca.
„Instituţiile statului trebuie lăsate să lucreze”
În ceea ce-l priveşte, prefectul Cosmin Pribac îi transmite lui Cionca să lase instituţiile statului să lucreze. „Sunt convins că domnul Cionca ştie că prefectul nu poate interfera, pretinde lămuriri sau da explicaţii cu privire la o anchetă desfăşurată de organele de Poliţie. Mă întreb dacă s-a procedat altfel anii trecuţi, iar dacă răspunsul este da, eu doresc să schimb aceaste practici. Cred că politicienii ar trebui să lase instituţiile statului să îşi facă datoria”, a declarat Pribac.
Conform Hotărârii de Guvern 255/2012, au primit bani de la Guvern nu mai puţin de 60 de primării din judeţul Arad. După schimbarea Guvernului, Cabinetul Ponta a decis să ia înapoi banii daţi de Mihai Răzvan Ungureanu. A fost emisă în acest sens OUG 15/2012 însă Curtea Constituţională a decis că dispoziţiile ordonanţei date de Guvernul Ponta sunt constituţionale în măsura în care se aplică numai sumelor alocate prin Hotărârea Guvernului nr. 255/2012 şi neutilizate de către unităţile administrativ-teritoriale care nu au înregistrat arierate aferente unor cheltuieli curente şi de capital şi nu au avut în derulare cofinanţări de proiecte cu finanţare externă nerambursabilă până la data intrării în vigoare a ordonanţei prin care se ia banii.
Gabriel Constantinescu
Lucian Şerban

Recomandările redacției