grevaSindicatul Democratic din Învăţământ Arad derulează, începând chiar de astăzi, un referendum pentru a decide dacă profesorii din judeţul nostru vor intra în grevă generală pe termen nelimitat. Referendumul se va desfăşura în perioada 25 noiembrie-4 decembrie, urmând ca profesorii să intre în grevă generală pe 9 decembrie, dacă acest lucru se decide.
Cadrele didactice reamintesc că riscul unei greve generale prelungite este suspendarea anului şcolar în curs, rezultat drastic care ar putea fi evitat numai prin acordarea unei atenţii sporite unei probleme care persistă de prea mult timp. „Printre revendicările noastre se numără alocarea, începând cu anul 2014, a minimum 6% din P.I.B. pentru educaţie, conform art. 8 din Legea Educaţiei Naţionale şi creşterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învăţământ, din totalul cheltuielilor de personal din sectorul public; reintroducerea normei de predare de 16 ore pe săptămână pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime în învăţământ şi gradul didactic I; decontarea cheltuielilor cu naveta cadrelor didactice să se facă de la bugetul de stat, prin MEN; reintroducerea sporului de doctorat; introducerea prevederilor Legii nr. 315/ 2006 privind stimularea achizitionării de cărţi sau programe educaţionale pe suport electronic; posibilitatea pensionării anticipate, cu cel puţin trei ani înainte de îndeplinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei“, ne-a declarat prof. Dănuţ Ieneşescu, liderul Sindicatului Democratic din Învăţământ Arad.
„Tot ce cerem este respectarea legii”, a adăugat acesta, menţionând că sporul de 10% acordat celor cu o vechime de până la 6 ani este „o nimica toată”. Din informaţiile acestuia, nu se vor primi cei 6% prevăzuţi de lege, deci toate eforturile depuse până acum au fost în zadar.
Profesorii au mai multe nemulţumiri privind sistemul educaţional. În ceea ce privește problema deblocării posturilor didactice auxiliare și nedidactice, sindicatele susţin necesitatea aplicării de urgență a prevederilor art. 5 alin. (4) din O.U.G. nr. 77/2013,  respectiv, posturile din învățământul preuniversitar de stat devenite vacante după data de 29 iunie 2013, să se ocupe conform principiului unu la unu – un post ocupat devenit vacant, un post ocupat, iar pentru posturile care erau blocate anterior intrării în vigoare a acestei ordonanțe  de urgență, să se găsească o soluție care să permită ocuparea imediată a acelor posturi absolut necesare pentru buna funcționare a unităților de învățământ. Măsura suspendării ocupării posturilor vacante s-a aplicat cu prioritate posturilor didactice auxiliare şi nedidactice, astfel încât s-a ajuns în situaţia în care unităţile de învăţământ nu au mai putut încadra secretar de şcoală, administrator financiar, îngrijitori, bucătari, supraveghetori sau alte categorii de personal didactic auxiliar sau nedidactic.
Giorgiana Stoica
Adrian Cotuna

Recomandările redacției