monoxilaPe ordinea de zi a şedinţei de mâine a Consiliului Judeţean Arad se află, printre altele, şi un proiect de hotărâre privind acceptarea transfe­rului din proprietatea publică a Statului Român în proprietatea publică a judeţului Arad a trei piese de patrimoniu cultural mobil: o monoxilă (barcă făcută prin scobirea unui trunchi de copac), și două cranii de urs pe care specialiştii le-au datat ca fiind din perioada Pleistocenului superior.
Barca primitivă, pe care experţii o denumesc „monoxilă” a fost des­coperită cu un an în urmă pe raza localității Ză­dăreni, în arealul Parcului Natural Lunca Mureșului. Specialiştii care au examinat-o presupun că ambarcaţiunea folosea la transportarea sării pe Mureş.
Craniile de urs au fost găsite la Vama Nădlac în anul 2008, în bagajele unui cetăţean care voia să le scoată din ţară.
Cele trei artefacte sunt incluse în categoria „tezaur” prin ordine ale Mi­nisterului Culturii şi fac parte din pa­trimoniul naţional. Prin hotărârea pe care o vor vota mâine consilierii judeţeni, amintitele obiecte de patrimoniu vor trece în proprietatea pu­blică a judeţului Arad şi vor fi expuse la muzeu.

Recomandările redacției