basescuPreședintele Traian Băsescu va lua parte la Summitul Parteneriatului Estic, care se va desfășura joi și vineri la Vilnius, reuniune la care Republica Moldova și Georgia vor parafa Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și Acordul Aprofundat și Cuprinzător de Liber Schimb.

Programul președintelui include, în prima zi a vizitei în capitala lituaniană, participarea la întâlnirea liderilor Parteneriatului Estic al Partidului Popular European, urmată de un dineu de lucru cu șefii de stat și de guvern.

Ceremoniile de parafare/semnare a unor acorduri și sesiunea plenară a Summitului Parteneriatului Estic vor avea loc vineri, după care șeful statului va susține o declarație de presă.

Traian Băsescu a afirmat recent că rezultatul de la Vilnius este important, fiindcă se marchează, pentru prima dată în mod oficial, tendința Republicii Moldova de a se apropia de UE și de „a se desprinde de fosta zonă de influență a Uniunii Sovietice”.

„Dar aș vrea să fim extrem de realiști: Vilnius-ul nu este o garanție pentru intrarea în UE a Republicii Moldova, Vilnius-ul este un pas, pentru că însăși UE nu consideră parafarea celor două Acorduri de către Republica Moldova ca fiind o invitație la aderare, este doar o șansă la aderare și nimeni la această oră nu se angajează. (…) Deci, este o perspectivă și nu un angajament european, cum nu este o opțiune definitivă probabil nici a Republicii Moldova”, a adăugat Băsescu.

În privința Ucrainei — stat care a parafat Acordul de Asociere în 2012 și ar fi urmat acum să-l semneze, dar a suspendat pregătirea cu numai o săptămână înainte de Summit — Băsescu a afirmat că nu este sceptic, subliniind că până când președintele ucrainean, Viktor Ianukovici, nu se va „ridica de la masă”, va spera că semnarea documentului va avea loc.

„În mod categoric se joacă până în ultima clipă. Eu pot să vă spun că după ce am făcut afirmația că fără Ucraina Vilnius este un eșec pentru UE, chiar dacă rămâne un succes pentru România ce se întâmplă cu Republica Moldova, să nu credeți că m-am mulțumit să afirm și cu asta basta. Sigur că am pornit toți o mișcare de a discuta din ce cauză s-a ajuns aici. Unii sunt tentați să spună ‘presiunea Rusiei’, alții sunt tentați să spună ‘condiționalitățile care nu sunt în lege'”, a declarat Băsescu.

Parteneriatul Estic este un proiect inițiat de Polonia și Suedia în 2008, direcționat către șase state din estul Uniunii Europene: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

Summitul Parteneriatului Estic, aflat la a treia ediție, este organizat la Vilnius de președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, deținută de Lituania. La reuniunea vor lua parte înalți oficiali ai statelor membre UE, ai instituțiilor europene și ai celor șase state din Parteneriatul Estic. În timpul Summitului ar urma să se adopte decizii legate de viitoarea cooperare între UE și statele partenere. AGERPRES/

Recomandările redacției