saliLa initiativa preşedintelui CJ Arad Nicolae Ioţcu, cele două săli de şedinţă ale edificiului în care-şi are sediul Consiliul Judetean Arad au primit numele celor doi corifei arădeni ai Marii Uniri. Astfel, sala mare de şedinţe se numeşte oficial Sala „Vasile Goldiş”, iar sala mică a devenit Sala „Ştefan Cicio Pop”. Plachetele au fost dezvelite cu prilejul şedinţei de consiliu judeţean de vineri, şi vor avea în viitorul apropiat câte un o descriere a personalităţilor şi iniţiativelor acestor mari bărbaţi care au stat la baza desăvârşirii Unirii de la 1 Decembrie 1918.
La festivitatea de dezvelire a celor două plachete, Nicolae Ioţcu a declarat că iniţiativa sa este, de fapt, un act de recunoaştere a valorii celor doi bărbaţi de stat şi de omagiere a luptei lor pentru identitate naţională şi unire a tuturor românilor într-o singură ţară. „Este de datoria noastră să preţuim curajul şi patriotismul acelor arădeni care s-au implicat cu 95 de ani în urmă în cel mai important act al istoriei acestei naţiuni. Fără ei, astăzi nu am putea vorbi despre o Românie nouă, o Românie modernă. Dacă la nivelul capitalei, rolul Ara­dului în Marea Unire nu este scos în evidenţă şi este cunoscut cel mult de istorici, noi, cei de aici, suntem obligaţi să întreţinem spiritul unioniş­tilor şi să le aducem recunoştinţa noastră, să nu uităm de ei şi să transmitem tinerilor mândria de a trăi în oraşul de unde a pornit şi unde a fost pregătită Marea Unire”.
Nicolae Iotcu a mai precizat că a propus ca denumirea celor două săli de şedinţe nume ale corifeilor Marii Uniri pentru ca toţi cei care au tangenţă cu această instituţie să-şi amintească de rolul arădenilor în actul istoric de la începutul lunii decembrie a anului 1918. „În instituţiile europene se obiş­nuieşte ca marile personalităţi să-şi împrumute numele unei săli, unui corp de clădire, chiar unei intrări. Noi preluăm acest model, şi prin asta căutăm să punem în valoare, după posibilităţile noastre, cele două mari figuri arădene ale istoriei României. Dacă nu avem încă un Monument al Marii Uniri, pe care ni-l dorim dar care a fost rătăcit de Guvern prin China, dezvelirea acestor plachete este modul prin care noi marcăm totuşi aniversarea de 95 de ani  a Marii Uniri. Avem personalităţi istorice de care suntem mândri şi cu care ne lăudăm. Aradul este la loc de cinste în istoria României; aici s-a manifestat poate cel mai puternic spiritul european – şi acest sentiment dorim să-l întreţinem”, a declarat Nicolae Ioţcu. Consilierii jude­ţeni au luat act de denumirea celor două săli şi au apreciat iniţiativa preşedintelui Consiliului Ju­deţean.

Recomandările redacției