IMG_9742 IMG_9739 IMG_9733Fiind mare sărbătoare sâmbăta trecută, la Târgul din Hălmagiu a fost lume multă. În centrul Hălmagiului era mare aglomerație de mașini, nu mai aveai unde să mai parchezi dacă ai venit mai târziu.
Lume din patru județe
Au venit mulți cumpărători – dar și comercianți, din toate județele vecine: din Hunedoara, din Bihor, din Alba dar și foarte mulți din județul nostru. Comercianții au adus spre vânzare tot felul de produse: de la cereale, fructe și legume ce se vând în acest sezon, obiecte tradiționale de uz casnic, obiecte meșteșugărești, până la  îmbrăcăminte – aici nelipsind nici standurile cu haine la mâna a doua. Multă lume însă a venit să vadă prețul porcilor grași, Crăciunul nefiind departe.  Vânzările însă n-au mers prea bine, după cum ne-au mărturisit unii comercianți dar și unii cumpărători: s-a dovedit că lumea nu are bani, majoritatea oamenilor vin să vadă și să facă unele cumpărături mici.
Porcii grași sunt scumpi
În centrul atenției au fost însă porcii grași, cum era de așteptat: se cerea chiar și 10 lei pe kilogram însă nu s-a primit. Purceii au ajuns la 400 de lei perechea. Nu s-au prea vândut însă, prețul unui grăsun de 100 de kilograme fiind prea mare pentru un buzunar obișnuit.
Un bătrân privea îngândurat mulțimea de oameni, afișând un aer de tris­tețe adâncă. „Mulți nu vor avea de Crăciunul acesta prospături pe masă. Ne-a doborât sărăcia și min­ciuna, domnule! Eu am 78 de ani și am mai vorbit cu cei de vârsta mea, am vorbit și cu un vecin care are 88 de ani dar așa ceva nu-și amintește să fi fost nici înainte de 1990. Și atunci s-a mințit dar acum… ferească Dumnezeu! Nu mai poți să crezi nimic din câte minciuni sunt în țara asta. Acum sunt de toate dar nu sunt pițule (bani – n.red.)! Să vezi sâmbăta vitoare că este Bulciu´ lui Sfântu´ Niculae ce va fi…!“ ne-a spus nouă și cui voia să-l asculte părerea bătrânul.
Porci crescuți „ecologic“
Discuțiile oamenilor s-au învârtit, mai ales în piața de animale, în jurul felului cum au fost crescute animalele aduse la vânzare.
„Vedeți, tot ce se vede aici în piață sunt animale crescute și îngrășate ecologic. Eu am vândut un porc cu 16 milioane de lei (n. red. vechi). Am vândut și pe euro; a avut în jur de 190-200 kilograme. Știți cum este. Când îl vinzi, după ce l-ai crescut tu, ți se pare că îl dai prea ieftin; cel care îl cumpără crede că l-a luat prea scump. Nimeni nu înțelege că după un astfel de animal este multă mun­că și îi trebuie multă mâncare“ ne spunea Ioan Oancea, un cres­cător de porci din satul Avram Iancu, comuna Vârfurile.
Voicu Sida

Recomandările redacției