pureceÎn vară, după ce capitolul CS Vla­dimirescu devenea închis, Rolland Szabo și Cristian Sculici decideau că e timpul unei schimbări majore. Așa s-a născut Atletico Bekescsaba, grupare organizată de cei doi în Ungaria sub forma unei Academii de fotbal. Marți după-amiază, pe muribunda arenă Telecom, trupa lui Sculici, care a încheiat pe primul loc turul Ligii Județ din Ungaria unde activează, a disputat un amical cu Gloria Arad. „Maghiarii” au câștigat cu 2-1 (goluri Darany și Stănaia), iar antrenorul a făcut o radiografie a lunilor petrecute pe tărâm maghiar.
Pe primul loc în Liga de judeţ
„Pe lângă locul I, suntem angrenați și în Cupa Ungariei, unde am câștigat trei tururi. Suntem încă la început, avem obiectiv de a promova la nivel de seniori și în Cupa Ungariei, precum și formarea unui centru pu­ternic de copii și juniori, în strânsă legătură cu cel pe care-l avem în România, la Dorobanți. Sportiv, nivelul e mai scăzut ca și în România, dar ei compensează prin baza materială foarte mult. Cred că fotbalul ideal ar fi o combinație între partea admi-nistrativă de la ei și partea sportivă de la noi”, a remarcat Sculici.
Combinată româno-maghiară
Tehnicianul e ajutat de Tamas Jushasz și Krisztian Bak (antrenor cu portarii) și mizează pe o combinată între cei mai buni tineri pe care i-a avut la Vladimirescu în Liga a III-a și juniori din zona Bekescsaba. Efectivul de bază: Mitrea, Bak, Iacob, Vancea – Patkas, Akos, Bobeiciuc, Ciobanu, Tudoroiu, Sodar, Apostol, Orosz, Piatko, Makac, Onețiu, Drăgan, Purece, Stănaia, Kocsis, Rus, Hanko, Darany, Meszaros, Baji. Echipele Under 21 și Under 17 de la Atletico Bekescaba activează în liga a doua (campionatele de juniori sunt organizate la nivel național, fără legătură cu echipele de seniori). În cadrul clubului, pe lângă Roli Szabo, e și Adi Palade.
„La grupele mici e important şi cum câştigi”
Cristi Sculici a acceptat să facă o paralelă între sistemul competițional din Ungaria și cel din România, la nivelul juniorilor. „E foarte clar că actualul sistem al României e greșit. Nu că nu se cresc, dar se pierd foarte mulți copii. Sunt copii la țară care nu pot ajunge până la oraș. Toată lumea vrea să câștige, antrenorii sunt plătiți de părinți şi devin mai puțin obiectivi. Sunt presiuni, mai mult din partea părinţilor, cluburile sunt prea puțin interesate de acest sector. Prea mult se dorește doar victoria, dar la grupele mici e important și cum câștigi. Iar de la 14 ani, sistemul maghiar oferă o variantă bună prin campionatele se­parate. Poate și o echipă de D să aibă o grupă bună de 15 ani și să nu vrea să joace în deschidere la județ, ci într-un campionat cu echipe bune din țară.” Atletico Bekescsaba joacă sâmbătă un nou amical la Dorobanți și dorește să perfecteze încă unul pe săptămâna viitoare.

Recomandările redacției