simpPrimăria Municipiului Arad a găzduit vinerea trecută, cu ocazia zilei naționale, o sesiune națională de comunicări științifice cu tema „95 de ani de la Marea Unire”. Simpozionul a reunit peste 40 de profesori, lectori universitari și doctori din Arad, Cluj, Timișoara, Satu-Mare și Serbia. Aceștia și-au prezentat pe rând diversele cărți și lucrări publicate pe tema Marii Uniri, dar și a contribuției lui Vasile Goldiș în tot procesul Unirii de la 1918. Evenimentul  a început cu intonarea Imnului României de către toți cei prezenți, urmat de o scurtă prezentare a activi­tății de către dr. Doru Sinaci, directorul adjunct al Centrului Cultural Județean (CCJ) Arad. În cadrul prezentării sale, acesta a lansat și site-ul Centrului de Studii de Istorie și Teorie Literară „Ioan Slavici” al Universității de Vest „Vasile Goldiș” (UVVG) Arad. Și Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei Seviciu a fost prezent la acest eveniment, lău­dând și binecuvântând această inițiativă. În cadrul deschiderii oficiale, au mai luat cuvântul și Coralia Cotoraci, rectorul UVVG Arad și prof. Univ. Dr. Marius Grec, profesor în cadrul Facultății de Științe Umaniste a UVVG. Aceștia au prezentat lansarea volumului „95 de ani de la Marea Unire”, dar și lansarea celui de-al șaptelea volum al colecției „Slaviciana-serie nouă”, intitulat „Administrație românească ară­dea­nă, Studii și comunicări din Ba­nat-Crișana, 95 de ani de la Marea Unire”. Aceste cărți au fost expuse pe toată perioada simpozionului, în cadrul vernisajului de carte desfășurat tot în incinta primăriei. Ulterior, toți cei invitați au avut ocazia să-și prezinte în câteva cuvinte lucrările pe tema unirii. Evenimentul a fost organizat de către UVVG Arad, în parteneriat cu Primăria Municipiului Arad și Consiliul Județean Arad.
Menţionăm că un eveniment similar, organizat de Universitatea „Aurel Vlaicu” , de Asociaţia „Ştefan Cicio Pop” şi de Arhivele Naţionale ale României- Serviciul Judeţean Arad, a avut loc joi, 28 noiembrie, în sala de lectură a Serviciului Judeţean Arad al Arhivelor Naţionale. Simpozionul, având tema „95 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România” a fost deschis de Eugeniu Criste, directorul S.J.A.A.N, şi de Corneliu Pădurean, preşedintele asociaţiei „Ştefan Cicio Pop”. La sesiunea de comunicări, moderată de Anca Dorina Băiţoiu şi de Eugen Ghiţă Constantin au participat: Eugeniu Criste (S.J.A.A.N.), Augustin Mureşan (Complexul Muzeal Arad), Ioan Popovici (U.A.V.), Dan Demşea (U.V.V.G.), Mircea Timbus (SJAAN), Doru Sinaci (C.C.J.A.), Emil Arbonie (Poliţia de Frontieră), Horia Truţă (Galeriile „Turnul de apă”), Adrian Bucur (C.N. „Elena Ghiba Birta”) şi Corneliu  Pădurean (U.A.V.). Evenimentul s-a încheiat cu „Amintirele” lui Alexandru Liviu Birtolon, nepotul lui Ştefan Cicio Pop.
Simpozionul a cuprins şi lansările a două volume. Este vorba despre „Şcoala şi societatea în comitatul Arad (1867-1918)” (Felicia Aneta Oarcea ; Editura Gutenberg Univers, Arad, 2012; volum prezentat de autoare şi de Anca Dorina Băiţoiu) şi „Pârneava- suburbiul românesc al Aradului, ed. a II-a, revăzută şi adău­gită, Editura Promun, 2013; volum prezentat de Emil Arbonie).
Ștefana Stoica
Giorgiana Stoica

Recomandările redacției