primariePrimăria municipiului a organizat, ieri, dezbaterea publică pe marginea proiectului de hotărâre privitor la aprobarea Programului multianual, a zo­ne­lor de inventariere a clădirilor, a zonelor de acţiune prioritară şi a regulamen­telor de intervenţie pentru creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clă­dirilor din Arad, proiect care urmează a fie supus dezbaterii şi aprobării Consi­liului Local Municipal. Este vorba des­pre planul de intervenţie la faţadele clădirilor din Arad declarate obiecte de patrimoniu şi care au nevoie stringentă de reparaţii, fie ele în proprietatea sta­tului, fie în proprietate particulară. La dezbatere a participat foarte activ viceprimarul Levente Bognar.
Dintre intervenţiile participanţilor s-a remarcat cea a lui Bujor Buda, care a cerut intervenţia şi finanţarea clădirilor de patrimoniu istoric, el remarcând că unele dintre acestea au dispărut deja sau sunt pe cale de dispariţie, cazurile numite fiind ITA (UTA), Indagrara (fosta fabrică Neumann), şi Astra. De ase­menea, s-a evidenţiat intervenţia lui Adrian Vineşiu, proprietarul fostei Case de cultură a municipiului (fostul Teatru Hirschl sau Teatrul Vechi), care a opinat că proiectul „… este sărăcuţ, lipsit de substanţă şi rău intenţionat”, proprietarii de imobile de patrimoniu fiind în imposibilitatea de a returna în cinci ani fondurile investite de primărie în renovare. Aceeaşi problemă a fost ridicată şi de alţi participanţi la dezbatere.
Tuturor le-a răspuns Levente Bognar, care a invocat limitele pe care le impune legea în finanţarea acestor intervenţii şi în recuperarea investiţiilor, evidenţiind însă şi obligaţiile care le revin proprietarilor în renovarea clă­dirilor care le aparţin.

Recomandările redacției