În timp ce la Bruxelles cei 13 grevişti din Târnova aşteaptă să primească, din partea primăriei din localitate, acceptul de a putea pro­testa în faţa Parlamentului European, acasă lucrurile capătă amploare. În cursul zilei de ieri, peste 50 de persoane s-au adunat la sediul Uniunii Ucrainienilor din comuna Târnova pentru a protesta împotriva primarului Florin Farcaşiu. „Au venit şi familii din localitatea Dud, împreună cu copiii lor, pentru a fi alături de grevişti. Greva continuă până în momentul în care vor fi luate măsurile care se impun împotriva primarului Florin Farcaşiu“, ne-a declarat Gavrilă Miculaiciuc, liderul greviştilor.
În cursul zilei de marţi, 13 ucra­i­neni din Târnova au plecat, cu ajutorul unui microbuz, înspre Bruxelles unde vor face greva foamei în faţa Parlamentului European. Lor li se vor adăuga alte zeci de persoane din Belgia şi din Spania, care au plecat din Târnova să muncească acolo. Protestul lor este îndreptat împotriva primarului Florin Farcaşiu. „Oamenii sunt atât de disperaţi de modul în care sunt trataţi de acest primar, încât, dacă nu se rezolvă nimic, sunt decişi să îşi dea foc în faţa Parlamentului European. Nu este decizia mea, nu instig pe nimeni, personal nu sunt de acord cu acest mod de a acţiona, însă este decizia unor oameni disperaţi, care nu mai ştiu cui să i se adreseze“, ne-a declarat Gavrilă Miculaiciuc.
Divergenţele dintre primar şi ucraineni sunt însă cu mult mai vechi. Uniunea Ucrainenilor a reclamat, în această vară, Corpului de control al Guvernului României o serie de abuzuri ale autorităţilor locale ale comunei Târnova şi ale primarului Florin Farcaşiu. În urma verificărilor efectuate, conform Raportului de control al Guvernului României încheiat la începutul lunii octombrie 2013, au rezultat indicii privind săvârşirea unui număr de 24 fapte de natură penală, toate sub administraţia lui Florin Farcaşiu. Conform raportului, verificările efectuate de Corpul de control al primului ministru la Primăria Târnova şi autorităţile publice locale ale comunei, au scos în evidenţă neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă, de către primarul Florin Farcaşiu, a atribuţiilor prevăzute de lege şi încălcarea de către acesta, în mod repetat, a unor norme imperative. Raportul Corpului de control cuprinde şi date extraordinar de grave privind „îndeplinirea defectuoasă, de către primarul comunei Târnova, a atribuţiilor legale privind reprezentarea unităţii administrativteritoriale în justiţie“. În raport se specifică cum, cu bună ştiinţă, primarul a acţionat contrar intereselor comunei, punând la dispoziţia instanţei date care să defavorizeze localitatea.

Recomandările redacției