La circa şase luni până la următorul examen electoral, Vasile Blaga – liderul democrat-liberalilor – dă semne că se trezeşte şi că-şi ridică vocea în „arena” publică. Până acum, prezenţa acestuia a fost destul de discretă, ocupându-se mai mult de organizarea internă.
Din păcate, mesajul lui Vasile Blaga nu se raportează nici acum suficient de critic la adresa adversarilor politici, în speţă partidele care formează arcul guvernamental. Aşa ar fi normal, ca Blaga să critice activitatea Guvernului, mai ales că există atâtea lucruri de criticat.
Poate că aceasta este strategia lui Blaga, să nu iasă la rampă. Ştie, probabil, că nu are carismă electorală, nu are „lipici” cum s-ar spune. Şi, ca un general de armată, îşi lasă comandanţii, locotenenţii şi aghiotanţii să poarte bătăliile politice.
Are şi legitimitatea acestei retrageri în „turnul de control” pentru că şi-a creat o structură – Guvern din umbră, guvern alternativ sau cum vreţi dumneavoastră să-l numiţi – care trebuie să poarte răz­boaiele pe diferite structuri. Şi, într-adevăr, la PD-L sunt câteva vârfuri de lance, în special Andreea Paul, pe economie, care dau dovadă de combativitate.
Ce trebuie să înţeleagă, însă, Vasile Blaga, că un partid cu pretenţii, aşa cum se pretind democrat-liberalii, trebuie să aibă un lider, recunoscut nu doar în interiorul partidului, ci şi în contrabalans cu liderii celorlalte partide. Cu tot regretul, dar Cătălin Predoiu nu pare să fie un astfel de lider, chiar dacă a fost numit (ales?) premier al respectivului Guvern alternativ. În primul rând, Cătălin Predoiu nu este perceput ca un lider natural, provenit din interiorul partidului, „crescut” cu partidul. Predoiu este asimilat cu o marfă de „import”, ceea ce a lezat orgoliul multor membri cu ştate vechi în PD-L. Dacă ne aducem aminte, aceeaşi imagine a avut-o, în interior, şi Mihai Răzvan Ungureanu, iar căderea Cabinetului acestuia îşi poate avea una dintre cauze tocmai din această neîncredere a membrilor mai vechi.
Apoi, PD-L trebuie să se hotărască, şi încă repede, ce rol îi hărăzeşte lui Predoiu: cel de viitor premier într-un guvern real, cel de preşedinte al României, cel de ministru al Justiţiei (haină care i s-a potrivit cel mai bine) sau de „locomotivă a listei pentru europarlamentare? Nu de alta, dar distribuirea lui Cătălin Predoiu pe mai multe posibile posturi, pe principiul „ce-o fi, o fi”, este o dovadă de slăbiciune, de neîncredere în forţele proprii. Or să pleci la un război electoral, din pozi­ţia de challenger, cu prezumţia de slăbiciune nu este o tactică prea bună.
Blaga a revenit în spaţiul public. El va spune că n-a fost plecat niciodată, dar cei care urmăresc viaţa politică şi-au dat seama că prezenţa a fost mai mult formală. Dar întrebarea este dacă într-adevăr Blaga a revenit în „societate” sau a fost împins de nevoile date de analizele politice să aibă declaraţii politice, să se ştie că PD-L are, totuşi, un preşedinte. Iar Blaga va tre­bui să-şi dovedească „bărbăţia” în lupta cu Ponta, Antonescu sau Voiculescu, nu cu Udrea, Cristian Preda sau proaspăt exclusul deputat Florin Popescu.

Teofil Grădinaru

  • Dorina Avramut(Chirilă) spune:

    Domnule Teofil Gradinaru,

    legat de cel mai profund adevar al existentei umane :
    fiecare Adam pe Eva(Energia, Cuvantul , Duhul Sfant) lui piere, redau mai jos un fragment din articolul „Blestem din dragoste de Lady UTA” aparut cu Glasul Aradului. „S-a trezit Blaga!?!”, intra-devar, buna intrebarea, iar raspunsul este pe masura.

    „Tuturor acelora care fac rău cu voia lor lui Lady UTA, le urez cu res­pect următoarele:
    Să nu vadă niciodată un apus frumos de soare fără să nu-l mănânce limba şi gleznele; să nu aibă parte de o femeie decât dacă bate mătănii spre Mecca şi face incantaţii zeului vântului, Eol; când vrea să-l citească pe Emi­nescu să i se împleticească limba şi să nu găsească sarea la masă; să-i fie rău când îi e bine; să caute în neştire strada Poetului şi să dea mereu de strada Abatorului; să aştepte cu o umbrelă deschisă preventiv inaugurarea fântânii artezene de pe Mureş, cântând balada ciobanului care şi-a pierdut turma; să-i vină soacra în vizită şi să nu plece şase luni; să-şi încurce proprii copii cu ai vecinului; să stea cocoţat pe turla Bisericii Roşii şi să ceară ploaie pentru culturile de primăvară; să vrea să meargă pe un stadion de fotbal şi să ajungă întotdeauna la Bodega „Broasca săltăreaţă.“ Să vi­seze rufe-ntinse şi să vorbească prin somn, recitând din cartea de telefon. Gata!”

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției