SANYO DIGITAL CAMERACapul de a afiş al zilei de ieri, l-a constituit proiectul Legii amnistiei. Aceasta a trecut cu o suspectă rapiditate prin Comisia juridică  şi urma să fie dezbătută ieri în plen. Astfel, potrivit acestui proiect de lege care urma să fie supus votului Camerei Deputaţilor care este cameră decizională, persoanele condamnate la pedepse cu închisoarea de până la şase ani inclusiv sau amendă vor fi amnistiate. iar cei care au fost condamnaţi până la şapte ani, vor fi graţiaţi. Mai mult, infractorii care au de executat pedepse cuprinse între şase şi opt ani vor scăpa de o treime din pedeapsă, iar cei care au de executat între opt şi zece ani, de o cincime din pedeapsă. Unul dintre motivele invocate de iniţiatorii legii este suprapopularea penitenciarelor. Este clar că proiectul a stârnit o undă de şoc în mediul social românesc. Gurile rele spun că ar fi fost o dedicaţie pentru Adrian Năstase şi alte celebrităţi. Nu ştim dacă e aşa, sau nu. În orice caz şi preşedintele Traian Băsescu a „rugat” Camera Deputaţilor să respingă Legea pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse, care ar decredibiliza eforturile de luptă împotriva corupţiei şi va afecta încrederea în justiţie”. În orice caz, chiar în cadrul USL, social-democraţii şi liberalii au avut puncte de vedere divergente asupra acestui proiect de lege. De altfel PNL s-a pronunţat destul de vehement asupra oportunităţii acestuii proiect. Senatorul Ioan Cristina  a declarat: „Aşa după cum se cunoaşte, proiectul de lege a fost scos, marţi (ieri- n.n.), de pe ordinea de zi a sesiunii de vot final a Camerei Deputaţilor, în urma unor discuţii cu liderii grupurilor parlamentare. Oricum, din punctul de vedere al PNL, această lege nu era oportună în acest moment şi tocmai de aceea s-a spus clar şi răspicat că parlamentarii liberali vor vota împotrivă. Nu a mai fost însă cazul, proiectul de lege fiind retras de pe ordinea de zi”.
Senatorul Traian Igaş a fost mult mai vehement şi a punctat: „Această lege privind amnistierea pedepselor arată faptul că USL îşi continuă măcelul asupra statului de drept în România. Este inadmisibil să avem în Parlament un astfel de proiect de lege adoptat peste noapte de câţiva parlamentari. Sunt de acord şi susţin propunerea colegului meu, Cătălin Predoiu, de a ieşi în stradă dacă se adoptă legea amnistiei. Deşi au scos-o de pe ordinea de zi, semnalul dat este unul nefast pentru justiţia din România şi compromite toate eforturile făcute până acum pentru Mecanismul de Verificare şi Cooperare. PD-L a urmat paşii corecţi în ceea ce înseamnă bunul mers al justiţiei pentru că ştim cât este de important să fii parte a unui proiect european. Eu, ca ministru de interne, am îndeplinit toate obiectivele pentru a avea o ţară aliniată la cerinţele europene pentru a putea accede în Spaţiul Schengen. De aceea consider că acest proiect de lege ne duce cu mulţi ani inapoi iar ceea ce se întâmplă este periculos pentru viitorul nostru european”.
Cert este că ieri, proiectul a fost retras.  Este un fapt. Din ce motive contează acum mai puţin. Ideea însă rămâne. Adică în timp ce avem atâtea lucruri care trebuir făcute urgent în acestă ţară, parlamentarii şi-au găsit taman această urgenţă. Milioanele de oameni cinstiţi din acestă ţară aşteaptă altceva. Cu totul altceva. Totuşi, chiar şi în ceasul ultim, e bine că am ajuns la… mintea românului cea de pe urmă.
Gabriel Constantinescu

Recomandările redacției