martian tribu (1)„Bătrâna Doamnă” rămâne în zodia ghi­nionistă ce i-a marcat ultimii ani de existență. Când se părea că procedura insolvenței îi va da o gură de oxigen și, în cele din urmă, va ieși din tunel, o decizie judecătorească dă aproape totul peste cap. Ceea ce ar fi trebuit să fie o ședință formală s-a transformat într-o amânare extrem de dureroasă pentru echipa „textilistă”, care trebuie să trăiască încă trei luni în incertitudine.
Tabelul creditorilor, definitiv în martie 2014
Totul a decurs supărător și enervant de simplu. Judecătoarea a informat avocații prezenți în sală că are nevoie de timp pentru a studia pe îndelete toate actele din „dosarul UTA” și a fixat următorul termen de judecată data de 6 martie 2014 (!?). Adică doar la începutul primăverii se va bate în cuie tabelul definitiv al creditorilor (adică contestația Finanțelor, a lui Dorin Stana și a lui Adrian Marțian), se vor ratifica deciziile luate miercuri în Comitetul Creditorilor (numirea Finanțelor, respectiv a juristului Călin Mitran în fruntea organismului, plus demiterea lui Dorin Micșa din funcția de administrator special) și va fi analizat și memoriul lui Eugen Trică la decizia de demitere. Tot până atunci nu se poate întocmi un plan de reorganizare, iar intenția de cooptare în schemă a unor oameni potenți din punct de vedere financiar va stagna, dacă nu va cădea definitiv.
Juridic, UTA rămâne nefrecventabilă
Este greu de crezut că un om de afaceri se va implica practic la gruparea emblemă a Aradului, atâta timp cât situația juridică a clubului nu este clară. Și dacă pentru planul de reorganizare nu ar fi chiar un capăt de țară, pentru faptul că UTA trebuie să trăiască din punct de vedere sportiv în toată această perioadă de incertitudine s-ar putea să fie… capăt de drum. Chletuielile curente de la club până pe 6 martie se ridică undeva la minim 70-80 de mii de euro, în care intră cel puțin două salarii la jucători, antrenori și restul angajaților, plus achitarea obișnuitelor facturi pentru hrană, vitamine, cantonamente, transport. Bogdan Apostu, care a ținut în viață clubul prin sponzorizări de aproximativ 1 miliard de lei vechi, atrăgea atenția asupra faptului că pe această direcție nu se poate merge la nesfârșit și că e nevoie de o mobilizare a oamenilor de afaceri arădeni pentru asigurarea unui buget de supraviețuire pentru UTA. Acum, însă, că lucrurile sunt neclare din punct de vedere juridic, e și mai greu de realizat acest obiectiv.
Marțian se poate juca
Din toată această situație gravă din sânul grupării fanion a orașului cel mai câștigat pare a fi Adrian Marțian. Găsind prin buzunare 5-6 mii de euro pe lună pentru a achita preferențial salariile jucătorilor pe care-i are la inimă, Marțian va spune că el este singura soluție de continuitate, când, de fapt, în cadru restrâns, el susține mereu că dorește să falimenteze clubul dacă tot nu mai are șanse să-și recupereze creanțele, dar nici să conducă efectiv clubul. Practic, ieri, Adrian Marțian a exultat. Judecătorul sindic i-a oferit încă trei luni de distracție pe nervii și sentimentele utiștilor. Asta numai dacă Aradul, prin intermediul autorităților, oamenilor de afaceri și chiar a cetățenior de rând nu vor strânge rândurile și-l vor plăti pentru a intra odată pentru totdeauna în istoria celei mai titrate echipe din Provincie.
Micșa va fi schimbat până la Anul Nou
Totuși, există și o veste bună. Probabil, până la Sărbătătoarea de Crăciun, dar cel mult până la Revelion, Dorin Micșa nu va mai fi administrator special al clubului. În calitatea sa de președinte al Comitetului Director, Călin Mitran, reprezentantul Finanțelor va depune decizia de ridicare a dreptului de administrare al timișoreanului votată cu 3-1 miercuri seara (Alexandru Meszar s-a abținut) la Tribunal și, conform legii, judecătorul sindic trebuie să ia act de ea în maxim 15 zile calendaristice. Așa că, probabil, de la începutul lui 2014, Adrian Marțian nu va mai avea control la club prin intermediul lui Micșa, iar prerogativele de administrare a UTA-ei vor trece în mâna Administratorului Judiciar, firma Dinu, Urse și Asociații.
Procedură ireversibilă
Reprezentantul acesteia din urmă a tras concluziile, unele nu foarte optimiste. „Dacă UTA ar avea stabilitate financiară, adică ar fi asigurate cheltuielile curente, amânarea judecării contestațiilor până pe 6 martie nu ar fi o mare problemă în procesul de insolvență. Așa, însă, cred și mi-ar plăcea să mă înșel, e greu de crezut că oamenii de afaceri se vor implica înainte ca lucrurile să fie sută la sută clare din punct de vedere juridic. În schimb, o spun cu toată responsabilitatea, Adrian Marțian nu a câștigat nimic prin această amânare. El nu mai poate întoarce procedura indiferent ce va face, chiar dacă – prin absurd – devine creditor majoritar”, ne-a declarat avocatul Iulian Zaharia, care, împreună cu asociații săi, va prelua drepturile de administrare a  UTA-ei din mâna lui Dorin Micșa până la finalul acestui an.

Recomandările redacției