uavUniversitatea „Aurel Vlaicu” Arad le-a conferit, ieri, în cadrul unei festivităţi desfăşurate în Complexul M, înaltul titlu de „Doctor Honoris Causa” fizicianului-inginer Ionel Valentin Vlad, vicepreşedinte al Academiei Române, şi preşedintelui Asociaţiei Bancherilor din România, Radu Graţian Gheţea.
Preşedintele Consiliului Academic al UAV, prof. univ. dr. Lizica Mihuţ a enumerat câteva dintre elementele activităţii  savantului Ionel Valentin Vlad: „Peste 175 de studii, dintre care 90 publicate în ISI Thompson. Peste 220 de comunicări ştiinţifice (…). A colaborat cu cele mai mari institute de cercetare ale lumii. Profesor la Bucureşti de fi­zică, dar în acelaşi timp profesor în Japonia, profesor la Standford, în Anglia, Italia, Elveţia (…) A evaluat institutele Academiei Române. Pe de altă parte a coor­- donat cercetarea făcută de Academia Română, coroborată cu Planul Naţional de Cercetare Dezvoltare şi Inovare şi cu Planul Uniunii Europene, Orizont 2020 (…) Este un om cu o personalitate absolut excepţională, un om delicat, cu cunoştinţe în toate domeniile (…) Prezenţa domniei sale, fără îndo­ială, ne onorează.”
Academicianul a acceptat distincţia şi a ţinut o scurtă prezentare despre subiectul său preferat, lumina, domeniu interesant cu atât  mai mult cu cât „un fizician de obicei îşi petrece majoritatea timpului într-un laborator şi are nevoie de întu­neric”. În ceea ce îl priveşte pe Radu Graţian Gheţea, prof. univ. dr. Lizica Mihuţ l-a numit pe acesta, „cu toată responsabilitatea”, un „clasic al sistemului bancar din România”. Reformator al acestui sistem pri­vind coerenţa contabilă şi informa­ţională, domnia sa a rămas şi „con­- secvent  principiului de a lucra în echipă”.
„Învăţământ de calitate”
La rândul său, Gheţea a ţinut să felicite universitatea de stat arădeană, pentru că aici se face un învăţământ de calitate. În continuare a vorbit despre domeniul pe care-l cunoaşte cel mai bine, domeniul bancar. „România este o ţară cu foarte multe oportunităţi, cu o foarte mare stabilitate în ceea ce priveşte finanţele. Sistemul bancar este solid datorită a cel puţin patru elemente:  BNR a reuşit să menţină un sistem deosebit de strict, iar acele restricţii s-au dovedit deosebit de benefice;  acţionarii băncilor din România au fost determinaţi să rămână aici; managementul din bănci, un management mixt, este de calitate; am învăţat banking elementar, dar nu şi operaţiuni bancare cu instrumente derivate, iar acest neajuns a creat o surpriză plăcută odată cu venirea crizei”, a declarat eco­nomistul. Gheţea a mai subliniat şi rolul agriculturii în trecutul şi prezentul economiei noastre. „Agricultura este, după părerea mea cea care a demonstrat că are un potenţial extraordinar şi trebuie să avem încredere în ea, mai ales că multe fonduri europene se dau pe agricultură”, a mai spus Rada Graţian Gheţea.
(G.S.)

  • A.Rădeanu spune:

    Cadouri de sărbători în fami(g)lie: bancheru’ lu’ Băse, oraşul finului lu’ Băse, d-na rector care (în ultimul timp) îl cultivă pe acelaşi fin al lu’ Băse… Despre dl. Vlad, toată stima.

  • Lucian Popa spune:

    Nu au nici o legătură cu Băsescu şi Falcă (nu cred că ştiu să susţină o prelegere fără să citească de pe undeva !) ! Domnii Gheţea şi Vlad sunt doi oameni excepţionali a căror valoare nu poate fi contestată de nimeni….nici chiar de d-l A.Rădeanu sau poate Arădeanu ! De astfel de oameni are nevoie ţara şi dacă e posibil de cât mai mulţi ! Cei care îi vor contesta ar fi trebuit să vină la faţa locului şi să le asculte prelegerile ! E jenant să arunci cu noroi în oricine şi în orice !

    • mister Popa spune:

      valoarea lui gheţea (cu g mic si fara „domnul”) e contestata de insusi faptele morale(si chiar penale) ale lui. O fi avand tara nevoie de oameni cultivati, invatati si de caracter, dar acestia „e musai’ sa-si puna calitatile in slujba poporului pe a carui spate traiesc si traiesc chiar foarte bine si nu in slujba unor parveniti aflati in niste functii vremelnice. In rest am mai vazut si alti „popi” perietori de scame….

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției