handicapUna dintre problemele mari cu care se confruntă administrațiile locale este aceea a plății însoțitorilor persoanelor cu handicap. Dacă la nivel național, se pare că s-au găsit bani pentru plată, în județul Arad nu s-a mișcat nimic în acest sens. Gheorghe Feieș, președintele Ligii Aleșilor Locali din cadrul PD-L Arad, ne-a declarat că „pentru plata însoțitorilor persoanelor cu handicap s-au alocat 87 milioane de lei. În Ordonanța de Urgență însă, în dreptul sumei pentru județul Arad este scris zero. Am stat de vorbă cu mai mulți primari din zonă. În această problemă nu contează coloratura politică. Că e dela PD-L , PSD sau de la PNL. Nu, aici este vorba de oameni și de problemele lor. Mă miră și mai mult faptul că parlamentarii USL nu iau o poziţie tranșantă și, în același timp eficientă. Eu dacă aș fi în locul celor de la USL aș fi rupt clanța de la cabinetul premierului.”. Primarul Feieș  a ținut să precizeze că a vorbit în calitate de președinte al Ligii Aleșilor Locali ai PD-L. Iar în final a punctat: „Aștept să mă caute, prietenul meu, senatorul Ioan Cristina. L-am sunat dar se pare că nu-mi mai știe numărul de telefon. Eu însă îi spun că este oricând binevenit”.
Nicolae Ioţcu: Guvernul USL şi reprezentanţii săi în Arad sunt o calamitate
Lipsa banilor pentru însoţitorii persoanelor cu dizabilităţi a stârnit indignarea preşedintelului Consiliului Judeţean, Nicolae Ioţcu. „Este o sfidare inaccep­tabilă, care pune un mare număr de arădeni, persoane cu handicap şi însoţitori ai acestora, în situaţia de a rămâne fără bani şi de sărbători, după ce, de luni de zile au aşteptat degeaba să le fie achitate drepturile băneşti de către Guvern. În Arad sunt câteva primării unde din februarie nu mai sunt resurse pentru această plată, şi orice avertisment al nostru a fost ignorat de Guvern. (…) Nu putem omite nici lipsa de implicare şi de interes a parlamentarilor USL de Arad, care au abandonat persoanele cu handicap şi însoţitorii acestora, la fel cum au abandonat şi pasajele Aradului, drumurile Arad-Felnac şi Arad-Şiria şi, în general, orice proiect local”, spune Nicolae Ioţcu.
În timp ce, în unele localităţi, primăriile au plătit asistenţii personali din bugetul local, în altele, pentru că nu s-a dispus de fonduri, însoţitorii nu au mai fost plătiţi de luni de zile. Spre exemplu, la Cărand, Hăşmaş, Pâncota, Seleuş, Târnova, Zădăreni şi Pecica nu s-au mai plătit aceste drepturi din septembrie, la Sebiş şi Apateu din iulie, la Archiş, Chisindia din luna mai, iar la Brazii şi Dieci chiar din februarie. „Sunt unele primării – cele care au această posibilitate – care au alocat bani pentru plata însoţitorilor, din fondul de rezervă destinat calamităţilor. Iar asta demonstrează că, într-adevăr, acest guvern USL şi reprezentanţii săi în Arad sunt o calamitate!”, mai completează preşedintele CJA.
Claudia Boghicevici: Aradul a primit zero fonduri la investiții
Deputatul PD-L, Claudia Boghicevici consideră că Guvernul USL îi tratează „josnic” pe arădeni, după ce și în proiectul de buget pe 2014 majoritatea fondurilor pentru investiții în Arad au fost tăiate. „În această săptămână premierul Ponta și-a făcut un titlu de glorie pentru alocarea cu șase luni întârziere a 87 de milioane lei pentru plata drepturilor însoțitorilor persoanelor cu handicap. Timp de şase luni de zile aceste persoane au trăit la limita subzistenței pentru că Guvernul USL și-a bătut joc de ei. Chiar săptămânile trecute același Guvern USL  a scos Aradul de pe harta investițiilor prin proiectul de buget pe 2014”, a declarat Claudia Boghicevici.
Sandra Stoler
Gabriel Constantinescu

Recomandările redacției