cal Piata HalmagiuChiar dacă se apropie Sărbătorile de Iarnă și ar fi fost de așteptat ca lumea să facă unele cumpărărturi, nici sâmbăta trecută, la Târgul din Hălmagiu nu a fost multă lume, datorită vremii.
Cât se cere pe un cal
Dacă prețurile la grăsuni au rămas cam aceleași, am vrut să aflăm cât se cere pe un cal. Un frumos cal alb a fost adus de stăpânul lui la vânzare. Omul cerea pe el 2.200 euro – adică puțin sub o sută de milioanei lei vechi – dar nu a avut cumpărători, deși în piață nu prea erau animale; prin urmare nici căluțul nu s-a vândut. Oricum, în viitor, după cum vorbeau oamenii locului, atât caii cât și vacile vor fi o problemă pentru că nu prea se mai găsesc la vânzare.
Vorbe de… piață
Dacă nu prea a mers comerțul și frigul a fost „subțire“, oamenii au mai vorbit, și-au mai vărsat amarul și nemulțumirile.
„La televizor nu ne mai uităm că ne stricăm toată pofta de muncă și de…mâncare. Politică a fost totdeauna și va mai fi, dar nu totți sunt pentru politică: unii sunt în ură de moarte. Dar asta o fac proștii. Și eu am făcut politică dar când aveam toți locuri de muncă și aveai la cine să-ți spui păsurile. Ce am văzut eu acum e că nu mai trebuie să discuți cu cei de la guvernare și întreb: de ce? Măi, domnilor, să faceți politica cetățeanului care v-a trimis să reprezentați comunitatea! Dar cred că nu are cine. Eu am să mor și nu cred că voi mai apuca să văd liniște în țara asta! Am 77 de ani și am lucrat în domenii grele: în exploatare minieră și forestieră, în industrie… dar eu văd că viitorul tineretului foarte greu va fi – mai greu ca oricând“ povestea cu amărăciune, localnicul G.T., în piață iar cei din jur îl aprobau în tăcere.
(V.S.)

Recomandările redacției