Brandul numărul unu al Aradului este pe ducă. De vreo câțiva ani buni, statusul (ca să vorbim în termeni internautici) „Bătrânei Doamne” este același, fără să miște cineva vreun deget. Și aici vorbim despre arădeni,  fiindcă, orice s-ar zice, doar locuitorii acestei urbe și chiar ai județului sunt direct responsabili pentru halul în care a ajuns UTA. Baronul Francisc Neuman a înfăptuit acest club din sudoarea și pentru distracția de weekend a arădenilor și ni l-a lăsat moștenire. Iar comunitatea tot ce trebuia să facă era să-l îngrijească și mai ales să nu-l înstrăineze cu totul.
Sigur, e greu pentru o formație cu șase titlu­ri de campioană și două Cupe ale României să rămână mereu la nivelul cu care și-a obișnuit susținătorii, dar de aici și până la postura jenantă în care a ajuns teamul din Calea Aurel Vlaicu e cale lungă. Până și marile grupări ale Europei au avut suișuri și coborâșuri din punct de vedere sportiv și chiar financiar, însă despre faliment nu s-a pus cu adevărat problema. Și asta pentru că de fiecare dată a fost cineva să oprească căderea, să echilibreze balanța, să realizeze cu adevărat ce impact ar avea naufragiul.
În Aradul zilelor noastre, în afară de câțiva suporteri care gândesc și simt alb-roșu, indiferența e la ea acasă. Iar ea se traduce și prin lamentări și căutarea unor vinovați falși. Mulți susțin că    Marțian e mincinos, că ne-a amăgit cu un proiect de milioane de euro și a ajuns să se uite și la 1.000 de euro. Mulți alții spun că Giovanni Catanzariti e „călăul”. Italianul i-a dat clubul lui Marțian și oricum îl dusese deja de două ori în pragul colapsului. Afirmații adevărate, dar și suficiente?
De ce nu se întreabă arădenii de ce comoara lor fotbalistică a ajuns pe mâna lui Catanzariti și apoi a lui Marțian? Am făcut ceva în privința asta? Ne-am făcut auziți în momentul în care banii de la bugetul local pentru UTA s-au dovedit mărunțiș în comparație cu ceea ce dau alte orașe și județe pentru echipele lor fanion? Oare de ce sunt unele grupări din România care trăiesc bine mersi din fonduri publice, fără implicarea privatului? Aradul de ce nu este printre ele, cu atât mai mult cu cât ea, Campioana Provinciei, are de apărat un blazon?
Sunt întrebări la care noi arădenii ar fi trebuit să răspunde prin fapte la momentul oportun. Votul era una dintre armele noastre, dar l-am irosit mandate de-a rândul. Și ne-am pomenit cu același primar insipid, inodor, incolor când vine vorba despre „Bătrâna Doamnă”. Și, până la urmă, Gheorghe Falcă nu e arădean, nu e nici măcar microbist, deci nu ar avea nicio datorie față de proștii care tot ce știu din tată în fiu este UTA. De vină suntem tot noi care-i tolerăm mârșăviile, investițiile dubioase și pe „cățelușii” lui care sunt mari utiși, dar stau în poziția ghiocelului în fața șefului.

  • A.Rădeanu spune:

    Căline, să-ţi dau şi eu un exemplu de „fapte arădene” de ajutat UTA: Valer Blidar, patronul de la ASTRA, a donat clubului bani şi echipament, promiţând o implicare mai consistentă în viitor. Glasul Aradului, în loc să aprecieze gestul, l-a ridiculizat pe omul de afaceri şi l-a făcut de cacao, din considerente care nu au legătură cu sportul. E bine? Aţi ajutat Campioana Provinciei?

  • Dorina Avramut(Chirilă) spune:

    Domnule Calin Mnerie,

    legat de „UTA moare, vinovat este Aradul”, vreau sa iti reamintesc un raspuns pe care mi l-ai dat la un mesaj , raspuns in stil caracteristic presei din Romania, pompieristic, la cald, fara discernamant.

    “auzi, domnita, sau cine esti, termina cu elcubratiile ca n-are nimeni chef de ele…persoane ca tine am mai vazut cu miile, care analizeaza, se dau inteligente, darr, de fapt, mor de foame, tine-ti parerile pentru tine si vezi-ti de viata!”

    Intr-adevar,domnule jurnalist, cu o floare se poate face primavara dar, nu ghiocel!? Ia vedeti, cum poate fi accesata informatia din viitor pe frecventa geniu, de cine ati facut bascalie si cu ce pret .

    PS Vezi si „Blestem din dragoste de Lady UTA” si, o sa gasiti si vinovatul !

  • A.Pop spune:

    Domnilor, UTA de azi nu are absolut nimic in comun cu UTA din anii ’70, cand era campioana. Este o AFACERE, unde se inghesuie escroci. Daca Primaria sau alt reprezentant al autoritatilor ar da bani, acestia s-ar duce in buzunarele escrocilor, nu ca sa se faca sport de performanta. Pe de alta parte, pe vremuri UTA (ca, de altfel, si celelalte echipe ) era echipa fotbalistilor locali, cu evntual 2-3 veniti, dar tot din Romania. Acum, peste tot se aduc straini, nelegati sufleteste de echipa, oras sau judet. Majoritatea tinerilor prefera calculatorul sau barurile. Ma intreb si eu – pentru cine e echipa UTA? Pentru maxim 500 suporteri, care traiesc din trecut ?

  • blatulescu spune:

    dupa titlu, am crezut ca este vorba despre fabrica unde au lucrat mii de oameni, in special femei, dar cand colo este vorba despre echipa de fotbal UTA.
    primaria nu trebuie sa sprijine echipa, sun lucruri mai importante de sustinut si realizat in orasul Arad decit o echipa pt. care mai au emotii doar citiva suporteri, si care nu reprezinta majoritatea in acest oras.
    in alta ordine de idei echipa dupa citeva perioade meteorice prin prima liga dupa ’89, nu a demonstrat ca mai este a aradenilor, a intrat in jocuri de culise, nu a contat nici macar in Cupa Romaniei, unde ar fi putut sa se mai afirme daca ar fi vrut, dar intotdeauna s-a dat la o parte intr-un mod penibil, si de multe ori in scenarii de pariuri mafiote cum este celebra eliminare de catre o echipa de campionat judetean: sanatatea.
    cel mai corect ar fi desfiintarea echipei.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției