OLYMPUS DIGITAL CAMERAConsilierii locali municipali au fost convocaţi, luni, pentru a vota mai multe proiecte, printre care şi cel depus de consilierul PC Lia Ardelean, pentru reducerea costului la încălzire. Aceasta a iniţiat, în urmă cu două luni, un proiect de hotărâre prin care cerea majorarea subvenţiei pentru gigacaloria furnizată populaţiei la 25 la sută. Motivul? Între 55 şi 60% dintre locuitorii municipiului se încălzesc în sistem centralizat, iar mulţi dintre ei nu mai pot face faţă facturilor. „Numeroasele solicitări din partea arădenilor care nu mai pot suporta actualul preţ foarte mare al gigacaloriei necesită imperativ reducerea cuantumului acesteia. Costul vieţii zilnice a crescut în permanenţă în ultimii ani, iar Consiliul Local Municipal Arad nu poate să rămână indiferent, trebuie să ţină cont de nivelul de trai al arădenilor în actualul context dificil economico-social. De asemenea, trebuie să ţinem seama de principiul suportabilităţii preţurilor utilităţilor de către consumator, prevăzut de Legea 51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice. După cum se ştie, arădenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire suportă unul dintre cele mai mari niveluri ale cheltuielilor de întreţinere din ţară, fapt ce i-a determinat pe foarte mulţi să recurgă la măsuri radicale, precum neutilizarea efectivă a încălzirii şi a apei calde, fapt ce le afectează drastic nivelul de trai, sănătatea şi, nu în ultimul rând, igiena personală”, se arată în expunerea de motive a proiectului iniţiat de Lia Ardelean.
„Acolo este o majoritate care hotărăşte”
Din păcate însă, până miercuri, proiectul a fost „uitat” pe undeva prin sertarele angajaţilor din Primărie. Consilierul PC susţine că iniţiativa a primit un raport negativ din partea comisiei de specialitate din CLM, dar acest lucru nu constitue o scuză pentru că nu a fost supus votului consilierilor timp de două luni. „Acolo este o majoritate care hotărăşte şi pe care n-o putem influenţa. Aşa s-a întâmplat şi anul trecut, când am depus un proiect similar, dar nu mi se pare normal să nu-i ajutăm pe arădenii care locuiesc la bloc, unde viaţa e mult mai scumpă decât la case. Putem face tot felul de investiţii, cu costuri foarte ridicate, dar nu ne gândim la arădeni. Anul trecut, autorităţile locale i-au por­nit împotriva mea pe cei care stau la case. Nu mi se pare normal aşa ceva”, a declarat Lia Ardelean. Aceasta susţine că proiectul a fost introdus pe ordinea de zi a şedinţei de luni, după ce a purtat o discuţie în acest sens cu secretarul municipiului. „Mi s-a spus că, după raportul negativ al comisiei de specialitate, trebuia să dau un răspuns dacă îmi mai menţin proiectul, când era mai normal să fiu întrebată dacă doresc să îl retrag”, a mai spus Lia Ardelean.
Facturi imense
Vasile Arion, prim-vicepreşedintele Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA) susţine că proiectul a fost sabotat, pentru că altfel nu îşi poate explica că nu a fost pus la vot, deşi au trecut două luni de când a fost depus. „Deja, pentru luna noiembrie avem facturi mari la încălzire, deşi nu a fost o lună de vârf. Au fost cazuri când la un apartament de două camere s-a plătit 800 de lei doar pentru căldură. Lumea este foarte ne­mulţu­mită că administraţia a neglijat pro­iectul. În cele două luni care au tre­cut, nici nu a fost pus la transparenţă şi nici nu s-a organizat o dezbatere publică, aşa cum ar fi fost normal. Administraţia locală a sabotat proiectul. Altă explicaţie nu am pentru ceea ce s-a întâmplat. Ca de obicei, cei care conduc Primăria nu vin în întâmpinarea arădenilor. Ei plutesc pe altă planetă, nu locuiesc în Arad. Anul trecut, Primăria ar fi putut să dea o subvenţie mai mare, pentru că le-au rămas bani în buget, dar acest lucru nu s-a întâmplat”, susţine Vasile Arion. Acesta afirmă că ar fi normal ca Primăria să subvenţioneze preţul căldurii până la retehnologizarea CET, pentru că locuitorii municipiului plătesc printre cele mai mari preţuri din ţară din cauza pierderilor, pierderi apărute tocmai din cauză că retehnologizarea nu a fost făcută la timp. „Acum acest proiect a fost introdus pe ordinea de zi, fără a fi pus la transparenţă şi fără dezbatere publică, pentru a fi respins”, a mai spus Arion.
Pe de altă parte, Corina Drăghici, pur­tătorul de cuvânt al Primăriei, a ţinut să precizeze că iniţiatorul proiectului, a primit un răspuns de la serviciul de specialitate, încă din data de 19 noiembrie. „Atunci i s-a cerut doamnei consilier să răspun­dă dacă îşi menţine iniţiativa, pentru că este la latitudinea alesului să-şi promoveze sau nu mai departe proiectul”, a declarat Corina Drăghici.

Recomandările redacției