CLM calduraPropunerea consilierului PC Lia Ardelean, cu privire la scăderea preţului gigacaloriei plătite de arădeni a fost respinsă, ieri, de majoritatea constituită în CLM în jurul primarului Gheorghe Falcă. Deşi Crăciunul bate la uşă, consilierii Puterii locale au refuzat să vină în sprijinul arădenilor care locuiesc la bloc, iar primarul a dat dovadă că nu înţelege nevoile celor care l-au votat. Deşi argumentele aduse de iniţiatorul proiectului au fost însuşite şi de reprezentanţii asociaţiilor de locatari prezenţi în sală, maşina de vot a avut ultimul cuvânt. „Am depus acest proiect pentru a sprijini persoanele cu venituri reduse, care au o situaţie dramatică, mai ales că reglementările care stabilesc condiţiile pentru acordarea subvenţiilor sunt mai drastice, şi multă lume nu se mai încadrează în aceste prevederi”, a spus Lia Ardelean. Pentru a veni în sprijinul colegei sale de partid, în eventualitatea că proiectul va fi respins de maşina de vot fidelă primarului, consilierul Gheorghe Ghilinţă a făcut la rândul său o altă propunere. „Anul acesta, ANRE a alocat 27 de lei pentru centralele cu cogenerare, sumă pe care noi am alocat-o spre distribuţie. Acum, a mai alocat încă 1,85 de lei, iar noi îndreptăm banii aceştia tot spre distribuţie. Eu pro­pun să alocăm suma respectivă pentru a scădea preţul gigacaloriei plătit de arădeni”, a propus Ghilinţă.
Un proiect vital pentru arădeni
În ceea ce-l priveşte, Vasile Arion, prim-vicepreşedintele Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA) a venit cu o serie de argumente pertinente, în sprijinul proiectului iniţiat de Lia Ardelean, în încercarea de a convinge Puterea să vină în sprijinul arădenilor care locuiesc la bloc şi îşi încălzesc încă apartamentele în sistem centralizat. „Acest proiect este vital pentru noi. Nu înţeleg de ce nu A fost supus la transparenţă şi de ce a primit aviz negativ în comisii, motivându-se că nu sunt bani. Aproximativ 60% din populaţia Aradului locuieşte la bloc, iar o scăderea a preţului plătit de populaţie ar avea două componente, ar ajuta şi populaţia, care nu-şi mai permite să plătească actualele preţuri, dar ar ajuta şi CET-ul, pentru că s-ar diminua numărul restanţierilor. Acum, există restanţe de 1,4 milioane de lei, peste 300 de asociaţii din municipiu având probleme de acest fel. Dacă în cazul gazelor naturale şi al electricităţii autorităţile locale nu au cum să intervină, pot face acest lucru în cazul celorlalte utili­tăţi”, a spus Arion. În continuare, acesta i-a informat pe consilierii Puterii, că factura de încălzire pe luna noiembrie a ajuns în cazul unui apartament de două camere şi la 800 de lei. Mai mult, Arion a cerut ca propunerea să intre în vigoare măcar de la 1 ianuarie, dacă în bugetul pe anul acesta nu există fonduri.
Replica venită din partea primarului Gheorghe Falcă a fost de natură să-i lase fără cuvinte pe cei care au sperat că preţul gigacaloriei va scădea. „Cei care vor respinge o astfel de propunere vor fi oameni fără suflet, fără inimă, iar cei care fac astfel de propuneri sunt cei mai valoroşi, cei mai generoşi. Această iniţiativă ar însemna cheltuieli de 170 de miliarde de la bugetul Aradului. Voi face o pauză, le voi da domnilor consilieri bugetul şi îi voi ruga să găsească cele 170 de mili­arde”, a răspuns Falcă. În continuare acesta a dat din nou vina pe Guvern, că Aradul nu este sprijinit suficient. La final, proiectul a fost respins, cu nouă voturi pentru şi 13 abţineri.

  • A.Pop spune:

    Este cazul ca lumea sa fie constienta ca ceea ce consuma trebuie sa plateasca. Subventia (de orice fel) reprezinta furt din buzunarul celor ce muncesc, banii fiind dirijati spre asa-zisii nevoiasi, in marea lor majoritate niste trantori. Procedura este tipica socialismului, dar s-a perpetuat si in asa-zisul „capitalism” romanesc.
    Daca scade pretul combustibilului, creste randamentul furnizorului de energie termica, scad pierderile – da, atunci sunt premize de a scadea pretul . Altfel, este antieconomic si, in final, duce la faliment.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției