SANYO DIGITAL CAMERABugetul şi majorarea accizelor la carburanţi au fost capetele de afiş ale acestui sfârşit de an. Şi chiar mai mult decât atât şi temă de luptă între preşedintele Băsescu şi Executiv. În cele din urmă bugetul pentru 2014 a fost promulgat. Povestea cu acest joc de-a şoarecele şi pisica a continuat, dar în cele din urmă s-a ajuns la o soluţie de mij­loc, iar acciza la carburanţi, va fi majorată peste trei luni. Efectul amânării majorării accizelor la carburanţi va fi analizat după primele trei luni, dar un eventual gol de venituri nu poate fi reglat decât prin rectificare care poate fi efectuată numai în semestrul al doilea, rectificare bugetară care, în aceste condiţii, poate fi negativă, spune premierul Ponta. Şeful Guvernului a amintit că, potrivit Legii responsabilităţii fiscale şi practicii europene, prima rectificare bugetară de pe parcursul unui an nu poate fi efectuată decât din al doilea semestru. „O să facem calculele după primele trei luni şi o să vedem dacă este vorba de venituri suplimentare, preşedintele României aprecia că o să avem venituri suplimentare din alte taxe. Dacă se va constata că nu există venituri suplimentare, prima rectificare este în luna iulie şi doar atunci pot fi realocaţi banii”, a spus Ponta. El a arătat că preşedintele  a transmis că nu va fi creat un gol de venituri în buget prin amânarea majorării accizelor deşi lui, ca prim-ministru, cifrele îi indică exact contrariul. „Să sperăm că are dânsul dreptate. Eu, pe cifre, mi-a rezultat că se creează, dar preşedintele, care le ştie pe toate mai bine, să sperăm că de data asta a avut dreptate A fost însă o miză strict politică, nu are nicio legătură cu cifrele pentru preşedinte. Dar nu există decât două variante după 1 iulie: ori constatăm încasări su­plimentare sau cheltuieli mai mici ori fa­cem o rectificare negativă”, a afirmat Ponta. Premierul a adăugat că nu se poate vorbi „în ge­neral” de majorarea altor taxe şi nici nu ia în calcul altceva decât bugetul aprobat de Parlament.
Acciza înseamnă 600 milioane de lei pe trei luni
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat în câteva rânduri că nu va promulga Legea bugetului de stat dacă acciza la carburant va fi majorată, premierul  precizând însă că negociază cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană amânarea cu trei luni a datei de majorare a accizei la motorină, folosită de către transportatorii de marfă, şi aplicarea acesteia doar la benzină. După o discuţie cu preşedintele Băsescu, premierul a anunţat că va amâna cu trei luni majorarea accizei şi la benzină, nu doar la motorină, iar şeful statului a precizat că în aceste condiţii poate promulga bugetul. „Am făcut acest lucru pentru că Guvernul a fost de acord să amâne cu trei luni intrarea în vigoare a accizei pe carburant, motorină şi benzină. Faţă de 2,4 miliarde, cât era prevăzut în bugetul de stat venituri din această taxă, suspendarea aplicării pe trei luni însemană 600 de milioane de lei mai puţin în bugetul de stat, foarte mică în raport cu excesele din buget, şi care pot fi ajustate în foarte multe zone din buget unde sunt bani în exces, fie că vorbim de banii de la Mi­nisterul domnului Dragnea, de la serviciul datoriei externe, de la minimalizarea unor în­casări, cum e taxa pe stâlp”, a spus  preşe­dintele Băsescu.
FMI vrea măsuri de compensare
Fondul Monetar Internaţional a transmis o declaraţie în care consideră că sunt necesare măsuri care să compenseze veniturile pierdute de stat prin amânarea creşterii accizei la carburanţi, iar o misiune a Fondului se va afla la Bucureşti în luna ianuarie pentru discuţii cu autorităţile, vizând combinarea primelor două evaluări ale acordului stand-by. Întrebat de jurnalişti cum va acoperi golul de venituri rezultat din amânarea majorării accizei la carburanţi, conform recomandării Fondului Monetar Internaţional, premierul a răspuns: „De la Administraţia Prezidenţială, că domnul preşedinte a spus că sunt bani”. În altă ordine de idei şi senatorul PNL, Ioan Cristina a precizat în legătură cu această temă: „Din păcate alte resurse de creştere  nu sunt. De aceea, mărirea accizei la carburanţi este o măsură necesară pentru a aduce venituri la buget, chiar dacă ea nu este una populară”. În orice caz subiectul este unul departe de fi stins pasiunile politice. Dar dincolo de aceste dueluri politice sunt oameni şi cifre, adică economia reală şi viaţa de zi cu zi. Iar timpul va da cu siguranţă un răspuns la impactul acestor măsuri.
Gabriel Constantinescu

Recomandările redacției