Mâine este ultima zi din acest an. Este un an care se duce în istorie cu bune, cu rele; este totuşi un an din viaţa noastră pe care trebuie să ni-l asumăm cu toată responsabilitatea. Este foarte benefic să ne facem o scurtă analiză a celor petrecute, a ce­lor ce au fost. Dar cel mai bine pentru noi ar fi să ne înălţăm privirea peste gardul zilei de mâine şi să privim în curtea anului 2014 cu luciditate şi pra­g­matism. Învăţând din greşelile noastre din anul 2013!
Viitorul nostru este de cele mai multe ori în mâinile noastre, dincolo de tarele societăţii tulburi în care ne ducem existenţa. Noi suntem aceia care ne fixăm jaloanele vieţii noastre, noi ne putem face existenţa mai grea sau mai uşoară, pe lângă cei din jurul nostru.
Tocmai de aceea, din respect pentru cititorii mei, voi reproduce mai jos o frumoasă pildă despre priorităţile vieţii noastre, pildă care, mi se pare mie, se potriveşte de minune Anului Nou ce începe poimâine.
Un profesor de filozofie stătea în faţa clasei sale de studenţi, având pe catedră câteva obiecte.
Când a început ora, profesorul fără să zică nimic a luat un borcan gol şi a băgat în el câteva mingi de golf. Apoi i-a întrebat pe studenţi dacă borcanul este plin. Plin, au răspuns aceştia.
Profesorul a luat, apoi, nişte pie­tricele şi le-a aruncat printre min­gile de golf. A întrebat dacă borca­nul este plin, iar studenţii au răspuns că da.
Apoi a luat o cutie cu nisip, pe care l-a turnat printre pietre. Studenţii au constatat, iarăşi, că borcanul e plin.
Profesorul a scos, la urmă, două ceşti de cafea pe care le-a vărsat în borcan, umplându-l de data aceasta definitiv. Studenţii au râs.
Profesorul a rostit: Aş dori să înţelegeţi că acest borcan este viaţa voastră. Mingile de golf re­pre­zintă lucrurile importante, familia, copiii, sănătatea, prietenii şi pasiunile voastre. Dacă totul ar fi pierdut în afară de acestea, viaţa voastră ar fi tot plină.
Pietricelele sunt celelalte lucruri care contează ceva pentru voi: serviciul, casa, maşina, iar ni­sipul este restul lucrurilor mă­runte.
Dacă veţi începe cu nisipul – a continuat profesorul de filozofie – nu veţi mai avea unde să puneţi mingile de golf şi pietricelele.
La fel şi în viaţa voastră, dacă irosiţi tot timpul şi energia pentru lucruri mărunte, nu veţi avea niciodată timp pentru lucrurile importante pentru voi.
Acordaţi atenţie lucrurilor importante pentru fericirea voastră! Jucaţi-vă cu copiii, faceţi-vă controale medicale periodic, ieşiţi cu soţul/ soţia în oraş la cină, jucaţi  tenis, veţi avea suficient timp altă dată să faceţi curat sau să reparaţi cine ştie ce dispozitiv.
Aveţi în primul rând grijă de mingile de golf, ele contează cu adevărat. Stabiliţi-vă priorităţile, restul e doar nisip.
Ajuns aici cu prezentarea şi explicarea obiectelor-simbol, profesorul a fost întrebat de către un student: Domnule profesor, dar ce reprezintă cele două ceşti de cafea, turnate la urmă în borcan?
Profesorul a zâmbit: Mă bucur că întrebi asta! Ele vor doar să arate că, oricât de plină ar părea viaţa voastră, este loc întotdeauna pentru două ceşti de cafea, băute împreună cu un prieten.
Aşadar vă urez, din acest colţ de pagină, să aveţi un An Nou fericit!
Era să uit: dragii mei vă invit la o ceaşcă de cafea. Pentru voi îmi voi găsi  totdeauna timp.
La mulţi ani!

  • Dorina Avramut(Chirilă) spune:

    „Ca formaţie, dar şi ca structură, Cuvântul este pentru mine vehicolul şi cărarea, arma şi scutul, râul şi puntea pe care trec spre oameni şi spre mine însămi.”- Camelia Chifor

    Domnule Petre Don,

    obsedata fiind de Lucian Emandi cu ale lui ” Cântarea fiului pierdut ” si ” Pescuitorii de năluci ” , cautand,am descoperit citatul de mai sus. Sa inteleg ca el reprezinta intr-un fel proverbul „Fiecare pasare pe limba ei piere „, dar exprimat cu alte cuvinte intr-un mod mai artistic?
    Intr-adevar , domnule jurnalist, „Mişcarea drepţilor începe cu o pauză de cafea” …Doncafe te premiaza!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției