artificiiUn frumos obicei s-a încetățenit și la noi de câțiva ani: în noaptea trecerii dintre ani, adică în noaptea de Revelion, numeroși cetățeni ies pe străzi – mai ales în zonele urbane dar și în unele zone rurale, să se bucure împreună de momentele magice în care anul vechi se stinge și cel nou începe să… strălucească. Numeroși edili și-au făcut obiceiul să iasă în fața primăriilor și să ciocnească împreună cu localnicii prezenți câte un pahar de șampanie – în semn de noroc, să-și facă urări de bine și de belșug. Și în cele mai multe cazuri urmează un frumos spectacol de focuri de artificii.
18 minute cu ochii pe cer
La Lipova, a putut fi văzut cel mai frumos foc de artificii de până acum. „Le-am adresat concetățenilor mei cele mai sincere urări de bine și sănătate, i-am asigurat că va urma o perioadă de realizări, am numărat împreună ultimele secude ale lui 2013, după care un spectacol pirotehnic de excepție a luminat cerul Lipovei timp de 18 minute, spre bucuria tuturor, tineri și vârstnici deopotrivă“, ne-a spus primarul orașului, Mircea Jichici. Alături de consilierul judeţean Dan Damian, primarul a ciocnit apoi cu cei prezenți un tradițional pahar de șampanie.
Urări în două limbi
Și cerul orașului Pecica a fost luminat feeric la trecerea dintre ani, iar peste 1.000 de oameni au fost prezenți chiar în Parcul Central, lângă bradul împodobit. Puțin înainte de ora 12, primarul Petru Antal le-a adresat tuturor celor prezenți tradiționalele urări – atât în românește cât și în ungurește, subliniind că „este o mare bucurie ca, la cumpăna dintre ani, să poți veni în fața concetățenilor tăi cu bucuria realizării promisiunilor făcute și să le mulțumești pentru sprijinul acordat și pentru efortul colectiv.“ După focurile de artificii s-au ciocnit și aici tradiționalele pahare cu șampanie, Primăria având pregătită șampania de rigoare însă majoritatea pecicanilor aducându-și propria șampanie.
Spectacol folcloric și… artificii
La Curtici, cu două ore și ceva înainte de miezul nopții – și circa o jumătate de oră după, a avut loc un frumos spectacol folcloric susținut de ansambluri și soliști locali, pe o scenă montată în zona Primăriei. Puțin înainte de miezul nopții, primarul Nicolae Aaniței a adresat urările tradiționale, după care frumusețea spectacolului pirotehnic a bucurat minute în șir privirile tuturor curticenilor.
Slujbe religioase la toate confesiunile
Şi oraşul Sebiș a fost și acum, ca în fiecare an, la înălțime. După cum ne preciza primarul Gheorghe Feieș, aflat alături de concetățenii săi, în fiecare lăcaș de cult, indiferent de confesiune, înainte de miezul nopții s-au ținut slujbe religioase de bi­necuvântare a Noului An, 2014. Cu puțin timp înainte de miezul nopții, aproape o mie de sebișeni au fost prezenți numai în Piața Tineretului să-și ureze unii altora „La mulți ani!“ și să admire frumusețea efemeră a minunatelor focuri de artificii ce-au luminat minute în șir cerul orașului. Au urmat îmbrățișările și urările tradițioanle și ciocnitul unei simbolice cupe de șampanie.
Ceața a diminuat… feeria  artificiilor
La Sântana, momentele trecerii în 2014 s-au realizat tot în pocnetul focurilor de artificii, peste patru sute de sântăneni fiind prezenți chiar în fața Primăriei – locul de lansare a acestora, după cum ne spunea primarul Daniel Tomuța. Foarte mulți au ieșit doar în stradă să vadă aceste minunate flori luminoase, însă ceața prezentă în zonă le-a îngreunat vizibilitatea, din păcate. Aceasta nu i-a împiedicat însă pe mulți locuitori ai oraşului să vină să cio­c­nească un pahar cu primarul lor și să-și adreseze reciproc urările tradiționale.
(F.B.)

Recomandările redacției