studiiLipsa studiilor se reflectă şi în rata şomajului la nivelul judeţului. Din miile de şomeri arădeni, cei mai mulţi au absolvit doar ciclul primar, gimnazial, ori şcoala profesională. Aproape 70 la sută dintre arădenii fără loc de muncă nu au absolvit liceul. Totuşi, Aradul are oficial şi câteva sute de şomeri cu studii superioare.
Nivelul de educaţie îşi spune cuvântul pe piaţa muncii. Datele oficiale provenite de la Direcţia Judeţeană de Statistică Arad arată că, din cei aproape 7.000 de şomeri, mai mult de jumătate au un nivel scăzut de educaţie. Mai exact, la începutul lunii noiembrie, din 6.821 de arădeni fără loc de muncă, 4.741 aveau absolvit fie ciclul primar, gimnazial ori şcoala profesională. De asemenea, alţi 1.432 de arădeni fără serviciu erau absolvenţi de liceu sau şcoală postliceală. Studii universitare aveau un număr de 648 de şomeri.
Oficial, Aradul a încheiat 2013 cu un număr de aproape 7.000 de şomeri aflaţi în evidenţele Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă. În realitate însă, numărul arădenilor fără serviciu este mai mare, situaţia statistică a şomajului la nivel de judeţ fiind întoc­mită după numărul şomerilor înregistraţi la AJOFM. Din cei aproape 7.000 de arădeni fără loc de muncă, 3.214 sunt femei. Din totalul şomerilor din evidenţa AJOFM, doar 3.409 beneficiază în condiţiile legii de indemnizaţie de şomaj. De menţionat, de asemenea că, 3.238 de şomeri arădeni provin din sectorul privat. Rata şomajului la nivelul judeţului nostru este de 3,22 la sută.

Recomandările redacției