grapiniSoarta Stațiunii Moneasa a mo­bilizat mai mulți întreprinzători arădeni, la întâlnirea de lucru cu mi­nistrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Maria Grapini, de sâmbătă, 11 ianuarie. În timp ce unii patroni de firme au cerut sprijin pentru construirea unui drum de legătură între Moneasa și județul Bihor, alții au solicitat măsuri de revigorare a turismului.
Primarului comunei Moneasa, Ioan Herbei, care a cerut ministrului Maria Grapini susținere pentru revigo­rarea stațiunii, i s-au alăturat și alți patroni. Una dintre reprezentantele mediului de afaceri a vorbit despre o promisiune veche a parlamentarilor și anume, realizarea unui drum de legătură dintre staţiune şi judeţul Bihor, care ar deschide oportunități de dezvoltare mai mari pentru Moneasa. Este vorba de un drum pe traseul Moneasa – Vașcău. Nu înainte de a preciza că, în opinia ei, fondurile pentru infrastructură trebuie alocate pentru investiții de larg interes, mi­nistrul Grapini le-a spus întreprinzătorilor că se va implica în promovarea doleanțelor lor. Cu atât mai mult – a spus aceasta – cu cât se simte le­gată de Stațiunea Moneasa, întrucât „copilul meu a mişcat pentru pri­ma dată când eram la Mo­neasa”. Grapini s-a mai arătat încrezătoare în creșterea numărului de turiști pe segmentul balnear. „M-am grăbit să certific stațiunile balneare care nu erau certificate.Cred în creșterea turiștilor pe acest segment, evident, în anii următori. Pe 2013, față de 2012 am avut o creștere la capitolul intrări turiști străini în stațiunile noastre“, a spus ministrul Grapini.
Mai apoi, managerul unei crame din Podgoria Aradului i-a spus ministrului Grapini că viticultorilor arădeni nu li s-a cerut implicare în proiectul „Drumul Vinului“, pe partea de promovare a produselor locale. Ministrul nu a avut un răspuns concret la nemulțumirea acestuia, dar a vorbit despre un proiect în care, producătorii de vin ar urma să fie angrenați. „Nu știu de ce nu ați fost chemat pe plan local să vă implicați în proiectul «Drumul Vinului». Dar veți fi chemat la București pentru dezbateri privind promovarea «Drumului Vinului», pentru că avem schițat un astfel de drum la nivel de țară. Vom face un parteneriat între marii producători de vin, cei care au în administrare suprafețe mari și au deja branduri renumite, cum este Miniș, Recaș și așa mai departe. În acest parteneriat, noi ne putem asuma să facem promovarea internă și externă și să asigurăm infrastructura. Producătorii trebuie să asigure bine partea de vizitare (…). Pe hârtie «Drumul vinului» e frumos scris, dar trebuie să-l facem practic“, le-a spus ministrul celor prezenți.
TVA uniformizat la turism
Tot la capitolul turism, ministrul Grapini a anunțat că va propune Guvernului ca TVA să fie uniformizată la 9 la sută. „În prezent, la cazare se plăteşte TVA de 9 la sută, la micul dejun, mâncarea pe care o dă hotelul, se plăteşte 9 la sută, dar dacă serviţi cina la hotel, TVA este de 24 la sută. Deci, dacă primiţi salată de roşii dimineaţa, pe roşia aia s-a plătit 9 la sută TVA, dacă primiţi salată seara, pe roşia aia TVA e 24 la sută. Trebuie uniformizată, pe undeva sunt neîndreptăţiţi hotelierii pentru că oamenii nu mai mănâncă seara la restaurantul hotelului, fiind mai scump, merg undeva unde e mai ieftin“, a spus Grapini. Aceasta a mai precizat că, uniformizarea TVA-ului în turism – o măsură pusă în practică deja în Bulgaria – ar însemna o gestionare corectă. „Voi susține aceas­tă măsură chiar dacă intru în con­- tradicţie cu Ministerul Finanţelor“, a ținut să adauge Grapini.
În perspectiva alegerilor
Problemele politice nu au lipsit de la finalul întâlnirii de lucru. La întrebarea când se va lua o decizie dacă, la alegerile europarlamentare, partidul Conservator va participa cu liste proprii ori împreună cu PSD şi UNPR, vicepreședintele PC, Maria Grapini a spus că, hotărârea consiliului națio­nal a fost să se participe cu liste proprii. Aceasta a mai spus că nu s-au pus în discuție negocieri cu PSD. „În Biroul Executiv nu s-a discutat de negocieri cu PSD. La ora actuală este în desfăşurare consultarea filialelor judeţene privind poten­ţialul electoral“, a declarat Maria Grapini. De asemenea, aceasta nu a dorit să comenteze anumite informații conform cărora, PSD ar asigura câte un loc eligibil UNPR și PC. „Pe 31 ianuarie, la Comitetul Executiv Naţional se va decide şi va face cunoscută lista nominală”, a spus deputatul Dorel Căprar, prezent la această întâlnire de lucru cu ministrul Maria Grapini.

Recomandările redacției