OLYMPUS DIGITAL CAMERALa jumătatea primei luni din an, reprezentanţii agenţiei de şomaj ştiu deja cam cât din visteria statului au la dispoziţie pentru şomerii arădeni. Pentru 2014, agenţia are un buget redus, mai mic decât 2013 şi 2012. Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) dispune pentru acest an de un buget de peste 41,9 milioane de lei. Acum doi ani, instituţia avea de gestionat un buget cu aproape 18 milioane de lei mai mare decât cel de acum. Fondurile vor trebui chivernisite bine, astfel încât, istoria epuizării fondurilor din care se suţin categoriile dezavantajate pe piaţa muncii să nu se repete.
La o rată redusă a şomajului, faţă de alte judeţe din ţară, AJOFM Arad s-a ales în acest an cu un buget mai sărăcăcios decât în ultimii doi ani. Fondurile sunt limitate însă la toate capitolele, potrivit conducerii instituţiei. Bugetul pe acest an este de peste 41,92 milioane de lei în timp ce, în 2012, agenţia dispunea în total de aproape 60 de milioane de lei. Ce e drept, pe atunci, numărul şomerilor era ceva mai mare decât în prezent. „Pentru acest an, agenţia dispune de un buget mai mic decât anul trecut, sumele fiind reduse la toate capitolele. Spun eu, că bugetul este unul prudent, luând în calcul situaţia generală. Anul trecut, pentru că bugetul a venit târziu şi cursurile de formare profesională au întârziat. Anul acesta, sperăm să le începem mai repede. Şi cred că, în funcţie de activitatea noastră putem lua în calcul şi o rectificare“, a spus Marinel Henteş, directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Arad.
În cifre, pentru plata indemnizaţiilor de şomaj pentru şomeri, agenţia dispune de 25 de milioane de lei, la care se adaugă 7,5 milioane de lei pentru contribuţii. În timp ce şomajul ia mai mult de jumătate din buget, pentru convenţii şi prime pentru diferite categorii sociale , aici intrând tinerii absolvenţi, ori şomerii peste 45 de ani, totalul disponibil este de cinci milioane.
Mai puţini bani pentru cursuri destinate şomerilor
Pentru fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale, destinat asigurării salariilor personalului din cadrul firmelor intrate în insolvenţă, agenţia are disponibil doar jumătate de milion de lei. De altfel, spune reprezentanţii instituţiei, AJOFM a primit puţini bani şi pentru formare profesională. Pentru cursurile destinate şomerilor se pot cheltui, la un prim calcul, doar 208.000 de lei.
Pe lângă scăderea sumelor alocate diferitelor forme de sprijin pe piaţa muncii, agenţia are disponibil mai puţini bani pentru „bunuri şi servicii“. Instituţia va trebui să se descurce anul acesta cu 484.000 de lei, pentru tot ce înseamnă cheltuieli cu utilităţi şi furnizori de servicii. Pentru personalul propriu, agenţia dispune de 1,65 de milioane de lei.
Deşi, după cum susţine conducerea agenţiei, anul trecut, bugetul a fost mai generos, nici atunci, din lipsa fondurilor nu s-au putut pune în practică decât un număr mic de măsuri de sprijin pe piaţa muncii. Chiar asta au transmis reprezentanţii AJOFM, Prefecturii, într-o situaţie referitoare la activitatea de anul trecut. „În 2013 s-au încheiat din lipsă de fonduri doar un număr de 53 de convenţii cu 52 de agenţi economici, în baza cărora s-au subvenţionat locuri de muncă pentru un număr de 56 de absolvenţi de învăţământ“, s-a arătat în această situaţie.

Recomandările redacției