poliomielitaDirecţia de Sănătate Publică Arad a început încă din luna decembrie a anului trecut campania de vaccinare antipoliomielită a elevilor de clasa 0 şi a II-a. Există 4.907 de subiecţi eligibili, însă vacci­narea nu se poate realiza decât cu acordul părinţilor. De-a lungul anilor, vaccinul antipoliomi­elitic a dat naştere unor controverse, ceea ce a şi dus la o poziţie de reţinere a părinţilor faţă de acest vaccin. Medicii arădeni susţin însă că astăzi vaccinul nu poate avea decât efecte benefice asupra sănătăţii copilului. „Vaccinul este inactiv şi nu are nici un fel de efect advers. Părinţii pot să stea liniştiţi şi să îşi vaccineze, fără nici un fel de probleme, copiii“, ne-a asigurat dr. Lore­dana Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
Pentru clasa zero au fost eligibili 3.526 de copii, însă cabinetele medicale au cerut direcţiei de sănătate 2.499 de doze. Şi acestea s-au dovedit însă mult prea multe, din moment ce doar 1.350 de copii au fost vaccinaţi. În ceea ce priveşte restanţierii din anul 2013, care acum sunt înscrişi în clasa a II-a, sunt eligibili 1.381 de copii. Au fost cerute 989 de doze, însă doar 419 de copii au avut acordul părinţilor de a fi vaccinaţi. „În ciuda faptului că, iniţial, campania de vaccinare trebuia încheiată pe data de 12 decembrie 2013, copiii se pot vaccina până la sfârşitul acestei luni“, a mai declarat dr. Ungureanu.
Poliomielita este o boală cauzată de un virus. Pătrunde în trupul unui copil pe cale bucală. Uneori nu cauzează boală gravă, însă alteori poate cauza paralizie (nu se poate mişca braţul sau piciorul). În astfel de cazuri poate interveni moartea persoanelor infectate, de obicei prin paralizia muşchilor respiratori.

Recomandările redacției