varicelaAproape o sută de cazuri de vari­celă au fost depistate la Arad, într-o singură lună. Cei mai afectaţi sunt copiii, însă ce este mai grav îl constituie faptul că numărul infecţiilor este în creştere. „În luna octombrie a anului trecut au fost confirmate 28 de cazuri, iar în noiembrie 82. Recordul de infestări a fost atins însă în luna decembrie, când un număr de 97 de îmbolnăviri au fost confirmate de medicii epidemiologi. Trendul de infectări este ascendent şi ne aşteptăm ca în perioada următoare la alte noi cazuri“, ne-a declarat dr. Loredana Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
Din totalul celor 97 de cazuri, 74 au fost din mediul urban, iar 23 din rural. Grupa cea mai afectată de vârstă a fost cuprinsă între cinci şi nouă ani, cu 26 de cazuri.
Creşte şi numărul cazurilor de scarlatină
Medicii epidemiologi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Arad au înregistrat, în ultima perioadă, şi o creştere a numărului de îmbolnăviri de scarlatină. Dacă în luna noiembrie au fost sesizate opt cazuri, în decembrie au fost 14, iar numărul lor continuă să crească. Scarlatina este o infecţie cu un tip de bacterie numit streptococ, care nu numai că provoacă o infecţie a gâtului, dar produce şi o toxină care cauzează erupţia distinctivă a scarlatinei. Unii oameni sunt mai sensibili la toxină decât alţii, deci este posibil că nu toţi membrii familiei care sunt infectaţi să aibă erupţia, deşi au gâtul streptococic. Scarlatina este contagioasă pentru oamenii care intră în contact apropiat cu un copil infectat. Complicaţiile sunt rare, dar pot include infecţii mai profunde ale ţesuturilor, febra reu­matică şi infecţii ale rinichilor. „Vârsta cea mai frecventă de îmbolnăvire este patru – opt  ani. Pe la zece ani, cei mai mulţi copii au propria imu­nitate faţă de toxina produsă de bacterie. Întrucât infecţia este transmisă prin fluidele din căile respiratorii (secreţiile respiratorii), rata infectării este mai ridicată în zonele aglomerate. Infecţia este însoţită de o erupţie asemănătoare şmir­ghelului, formată din mici bube roşii de 1-2 milimetri, care se unesc, începând de pe gât, apoi trecând pe trunchi, iar în final pe mâini şi picioare. Uneori erupţia este însoţită de o mâncărime uşoară. Pot fi pre­zente febră, frisoanele, durerile, greaţă, vomă şi pierderea poftei de mâncare“, ne-a mai declarat dr. Ungureanu.
În ceea ce priveşte varicela, aceasta este o boală deosebit de contagioasă, în urma căreia pot rămâne cicatrici severe la nivelul pielii, care pot afecta pe termen lung încrederea în sine a copilului. De asemenea, varicela poate produce complicații precum meningită, encefalită (inflamarea creierului) sau pneumonie.

Recomandările redacției