finanteO firmă care are datorii la stat se poate trezi în pragul falimentului, dacă nu îşi gestionează bine fondurile. Fiscul arădean a cerut, în cursul anului trecut, intrarea în insolvenţă a 63 de firme care nu şi-au plătit datoriile la bugetul general consolidat al statului. Procedura a fost demarată pentru recuperarea unor datorii în valoare de 49.865.690 lei. De remarcat că încă din primele zile ale anului 2013, pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală a fost publicat un anunţ cu privire la insolvabilitatea a 13 societăţi din judeţ, care au datorii mai mari de 45.000 de lei, semn că angajaţii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Arad au început anul în forţă. „Insolvenţa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor cer­te, lichide şi exigibile. Prin creditor îndreptăţit să solicite deschiderea procedurii insolvenţei se înţelege creditorul a cărui creanţă împotriva patrimoniului debitorului este certă, lichidă şi exigibilă de mai mult de 90 de zile. Creditorii, inclusiv cei bugetari, vor putea solicita deschiderea procedurii insolvenţei doar în cazul în care, după compensarea datoriilor reciproce, de orice natură, suma datorată acestora va depăşi valoarea-prag. Această valoare-prag reprezintă cuantumul minim al creanţei, pentru a putea fi introdusă cererea creditorului. Acesta este de 45.000 lei”, ne-a declarat Călin Arusti, purtătorul de cuvânt al AJFP Arad.
Firme executate silit
Trebuie spus însă că, în 2012, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Arad a cerut intrarea în insolvenţă a 102 firme, datoriile care trebuiau recupe­rate ridicându-se atunci la 51.208.647 lei. În general, cele mai multe societăţi împotriva cărora s-a declanşat procedura de intrare în insolvenţă aveau ca obiect de activitate comerţul.
De menţionat că în momentul în care Fiscul  cere intrarea în insolvenţă a unei firme cu datorii, împotriva acesteia a fost demarată deja procedura de executare silită. În momentul în care se ajunge ca o firmă să aibă datorii la buget mai mari de 45.000 de lei, procedura de executare silită se află în fază avansată, ceea ce înseamnă popriri bancare, popriri la terţi,  sechestru de bunuri imobile şi mobile şi licitaţii.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției