clawReprezentanţii industriei farmaceutice din Arad au fost informaţi de către conducerea Ministerului Sănătăţii, a CNAS şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului că lista medicamentelor compensate va fi reactualizată semestrial în 2014 şi trimestrial în 2015. Scopul acestei decizii este acela ca pacienţii să poată beneficia de tratamentele inovatoare de care au nevoie, conform reglementărilor europene.
De asemenea, în partea a doua a anului se va înfiinţa o structură de evaluare a tehnologiilor medicale în vederea unei organizări mai eficiente a procesului de revizuire a listei de medicamente compensate. Având în vedere necesitatea pacienţilor de a beneficia la timp de tratamentele prescrise, se doreşte interzicerea, pe o perioadă de şase luni, a exporturilor paralele pentru medicamentele aflate în nouă listă de molecule compensate până la intrarea în vigoare a tuturor măsurilor propuse pentru ca procesul de reformă să fie coerent.
În ceea ce priveşte calculul diferenţiat al taxei clawback, a fost propus ca fiecare companie, atât pro­­du- cătorii de medicamente originale cât şi cei de medicamente generice, să plătească o taxă în funcţie de consumul individual pe care îl determină în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.
Totodată, s-a stabilit un program accelerat de consultări cu CNAS, ADRFR, inclusiv cu Colegiul Farmaciştilor din România, astfel încât propunerile de acte normative să poată fi adoptate şi implementate în prima parte a anului 2014. De asemenea, ministrul Sănătăţii a mai precizat reprezentanţilor industriei farmaceutice că, în perioada următoare, vor avea loc o serie de videoconferinţe şi dezbateri cu managerii spitalelor publice, structurile deconcentrate ale MS, CNAS, dar şi aso­ciaţiile de pacienţi, referitoare la implementarea corectă a pachetului de servicii minimale pentru neasiguraţi şi a pachetului de servicii medicale de bază.

Recomandările redacției