bani asistatiAradul are mii de asistaţi social, pe care statul îi susţine cu ajutoare fi­nanciare şi indemnizaţii, pe diferite categorii. Mii de arădeni cu situaţie finan­ciară precară primesc ajutor social, alocaţii de susţinere, ajutoare pentru încălzire. Bugetul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) pentru prestaţiile sociale plătite în luna decembrie a anului trecut a fost de peste 14,4 milioane de lei. Judeţul nostru are peste 120 de mii de beneficiari de alocaţii, ajutoare şi indemnizaţii acordate de stat. La nivel general, numărul asistaţilor social a crescut cu peste 8.000 de persoane. Dacă sunt peste 120 de mii de beneficiari de ajutoare de stat, trebuie spus că, Aradul are cam tot atâţia salariaţi care aduc bani la bugetul statului. Demn de menţionat de asemenea că, în judeţul nostru se mai plătesc pensii şi pentru 117.600 de pensionari.
Agenţia de Plăţi şi Inspecţie Socială Arad a avut de plătit mai mulţi beneficiari de ajutoare acordate de către stat. În decembrie 2013, instituţia a avut în plată 120.395 de beneficiari de ceea ce se numesc generic, prestaţii sociale. Faţă de luna octombrie 2013, instituţia a avut de dat bani la peste 8.000 de beneficiari mai mult. În octombrie, instituţia avea în plată peste 112 mii de beneficiari.
Vorbim de o diferenţă semnificativă la capitolul beneficiari, dar şi de bani în plus în bugetul instituţiei. AJPIS a plătit cu peste 1,3 milioane de lei mai mult în decembrie, pentru prestaţii sociale, decât în luna octombrie a anului trecut. Mai exact, pentru o lună de zile, prestaţiile sociale s-au ridicat la aproape 14.438.000 de lei. Din cei peste 120 de mii de beneficiari de prestaţii sociale, peste 78 de mii sunt copii care beneficiază de alocaţie de stat.
Buget mare pentru mii de arădeni cu venituri mici
Arădenii care beneficiază de ajutor financiar pentru încălzirea cu lemne sunt cei care au îngroşat rândurile asistaţilor social. Din noiembrie, AJPIS a avut în plată 6.149 de noi persoane, majoritatea locuritori din judeţ cu ve­nituri mici, care primesc ajutoare financiare pentru încălzirea cu lemne. „În sezonul rece se acordă ajutoare de încălzire cu lemne pentru persoane cu venituri mici, astfel că, în plată au intrat mii de noi beneficiari, care în luna octombrie nu erau încă. De asemenea, au mai intrat în plată alţi aproximativ 2.400 de beneficiari la alocaţia de stat, tineri care au împlinit vârsta de 18 ani, dar care mai erau la liceu. Pe perioada vacanţei de vară li s-a sistat alocaţia de stat dar, pentru că şi-au continuat studiile au reintrat în plată din toamnă“, a susţinut Mariana Bătrân, directorul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială Arad.
Trebuie spus că, 3.525 de arădeni trăiesc din ajutor social, iar alţi 2.457 de familii primesc alocaţie de susţinere, în baza legii 277 din 2010. Numai pentru ajutor social, bugetul pe o lună este de peste 700.000 de lei.
Instituţia a mai plătit indemnizaţii lunare de hrană pentru persoanele infectate cu HIV, indemnizaţii pentru persoane cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora.
De asemenea, 3.881 de arădeni au primit indemnizaţii de creştere a copilului. Alte prestaţii sociale sunt alocaţia de plasament, stimulentul de inserţie, stimulentul de creştere a copilului şi subvenţiile pentru asociaţii şi fundaţii.

  • A.Pop spune:

    Efectul asteptat al dezindustrializarii. Aradul a ajuns „locul unde nu se intampla nimic”, un oras anost, neatractiv pentru investitori seriosi, de marca. Nici circul cu autostrada Arad – Nadlac, nu este de folos.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției