ninsoriIarna şi-a luat revanşa pentru zilele neobişnuit de calde de luna aceasta, iar judeţul nostru nu a scăpat de ninsori abundente. Cu toate că, Aradul a fost ferit de fenomene extreme, în timp ce alte judeţe din ţară sunt sub cod roşu şi portocaliu de ninsori, arădenii au avut parte de căderi semnificative de zăpadă şi desigur şi de probleme în trafic. Autorităţile judeţene au mobilizat toţi drumarii pentru intervenţie, astfel că, de vineri şi până ieri, la orele amiezii, peste 1.200 de tone de sare au fost răspândite pe drumurile din judeţ. Potrivit meteorologilor, nici în zilele următoare, arădenii nu vor scăpa de lapoviţă şi ninsoare.
De vineri, 23 ianuarie, Aradul a avut parte de ninsori, în mai multe zone, iar fenomenele s-au extins încă de sâmbătă în întreg judeţul. Mai întâi, la finele săptămânii trecute, a avut loc o videoconferinţă cu prefecţii din întreaga ţară, pe tema măsurilor pentru această perioadă. Drept urmare, autorităţile responsabile cu intervenţia în con­diţii de iarnă s-au mobilizat şi au participat sâmbătă, la o şedinţă a Comandamentului Naţional de Iarnă. „Chiar dacă a nins şi va mai ninge, în judeţul Arad nu se înregistrează probleme pe niciun drum naţional sau judeţean. Pentru moment, judeţul Arad nu se află sub avertizare privind căderile de zăpadă sau viscolul şi nici nu avem semnale că situaţia s-ar înrăutăţi. Se acţionează pe toate drumurile naţionale şi judeţene din judeţul nostru pentru curăţarea carosabilului de ză­padă şi prevenirea formării poleiului.  Este important însă ca toţi cei care doresc să pornească la drum să se informeze în prealabil privind condiţiile meteo şi starea drumurilor şi să aibă ma­şinile pregătite pentru un drum acoperit de zăpadă sau polei“, a susţinut prefectul judeţului, Cosmin Pribac. Weekend-ul acesta nu a fost lipsit de unele incidente în trafic, unii şoferi neţinând cont de condiţiile de iarnă. „Ţin să-i avertizez în special pe conducătorii auto care au planificate drumuri în ţară spre zonele afectate de viscol să-şi echipeze maşinile pentru un drum în condiţii de iarnă, să se informeze privind starea drumurilor şi chiar să-şi amâne plecarea dacă este posibil, până când va trece acest val de ninsori”, a mai spus prefectul Cosmin Pribac.
Toate utilajele la intervenţie
Dacă vineri a nins mai mult în sectorul Arad, de sâmbătă, precipitaţiile s-au extins în întreg judeţul. Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean, toate cele 36 de utilaje de deszăpezire au intervenit pe drumurile cuprinse în cele cinci sectoare şi anume: Arad, Lipova, Sebiş Ineu şi Criş. Cele mai afectate tronsoa­ne de drumuri au fost însă Nădlac – Pereg şi Semlac – Şeitin, zone unde stratul de zapadă a fost cuprins între 10 Şi 15 centrimetri. Până ieri, la orele amiezii, pe raza judeţului s-au răspândit 135 de tone de sare şi 1.200 de tone de material antide-  rapant. Niciun drum jude­ţean nu a fost blocat şi, conform autorităţilor judeţe­ne, 80 – 90 la sută din drumuri sunt curate. Utilajele sunt în conti­nuare mobilizate şi se intervine cu material antiderapant pentru evita­rea producerii poleiului.
Nu în ultimul rând, conducerea ISJ Arad informează părinții și elevii că, în urma monitorizării și evaluării condițiilor meteo și accesului la școlile  din județ, nu s-au identificat situații care să determine suspendarea cursurilor.
În zilele următoare, vremea îşi va păstra acelaşi caracter, iar pentru Arad există în continuare şanse de precipitaţii până inclusiv miercuri, 29 ianuarie. Temperaturile se vor situa între – 7 şi 0 grade Celsius. De joi, vremea va intra într-un proces uşor de încălzire.

Recomandările redacției