Mai mulţi consilieri ai preşedintelui Traian Băsescu se pregătesc, conform presei centrale, să demisioneze pentru a se înscrie în Partidul Mişcarea Populară. Astfel, Adrian Rădulescu, Gabriel Berca, dar şi Daniel Moldoveanu şi Răzvan Murgeanu au zilele numărate la Cotroceni. Scopul urmărit de preşedinte e simplu. Îşi tri­mite oamenii de încredere în partidul pe care şi-l formează pe post de vehicul politic după expirarea celui de al doilea mandat. Strategia gândită de echipa strânsă în jurul şefului statului este bună, dar numai până la un punct. În contextul în care a rupt legăturile cu partidul său de suflet, şi mă refer aici la PD-L, dar totuşi intenţionează să rămână în viaţa publică şi după ce va părăsi funcţia de preşedinte, Băsescu era obligat să îşi facă propriul partid, în care să atragă persoane cu care să poată colabora, pentru a evita experienţa neplăcută pe care a avut-o cu Partidul Democrat Liberal. Anumite şanse de reuşită ar putea avea, având în vedere guvernarea dezastruoasă a USL. Asta, cu atât mai mult cu cât, preşedintele a început să fie perceput de mulţi ca singura forţă de opoziţie. Şi orice s-ar spune, călit în luptele duse cu Adrian Năstase, pe vremea când acesta din urmă era prim-ministru, Traian Băsescu ştie să facă opoziţie, aş zice eu, că ştie chiar mai bine decât să gestioneze activitatea din instituţiile pe care le-a condus, cu toate că nici la acest capitol nu stă rău.
Problema este că în timpul crizei, imaginea sa a fost şifonată serios, astfel încât va avea mult de lucru până să reuşească să recâştige o parte din încrederea de care se bucura în urmă cu câţiva ani. Un alt minus al planului său constă în aceea că Partidul Mişcarea Populară nu a reuşit să atragă, cu mici excepţii, până în momentul de faţă, nici personalităţi ale vieţii publice şi nici măcar câţiva politicieni mai cunoscuţi. Cât despre consilierii despre care se spune că se vor înscrie în formaţiune, nu pot să nu mă întreb câţi români ştiu cine sunt Adrian Rădulescu, Gabriel Berca, ca să nu mai vorbesc de Daniel Moldoveanu, Virgil Păunescu sau Raluca Bo­boc. Sigur, mai cunoscuţi sunt Daniel Funeriu, acesta însă a reuşit să provoace multe ne­mulţumiri în perioada în care a fost ministru al Educaţiei; Răzvan Murgeanu, care a fost viceprimar al Capitalei şi care pare, cel puţin la prima vedere un bun organizator; Sebastian Lă­zăroiu şi Mariana Bitang, care alături de Octavian Belu, a adus României multe medalii la gimnastică.
În concluzie, din punctul meu de vedere, fără implicarea directă a preşedintelui Traian Băsescu, Partidul Mişcarea Populară nu prea are mari şanse la europarlamentare, astfel încât nici la prezidenţiale nu va fi un jucător de temut. Situaţia s-ar putea însă schimba, după ce Băsescu îşi va termina manda­tul de preşedinte şi se va putea implica pe faţă în conducerea PMP.

Recomandările redacției