buget localÎn sediul Primăriei Arad a avut loc ieri dezbaterea publică a pro­iectului de buget general de ve­nituri şi cheltuieli al municipiului pe anul 2014, proiect afişat la transparenţă de mai mult timp. Schiţa bugetului proiectat a fost prezentată de primarul Gheorghe Falcă, capitol cu capitol, fără nici un fel de alte consideraţii. După încheierea prezentării, cei pre­zenţi au fost invitaţi să discute pe marginea proiectului şi să facă propuneri.
O intervenţie la obiect şi susţi­nută de date concrete au avut reprezentanţii ULAL Arad Dorina Lupşe şi Vasile Arion. Aceştia au propus modificarea structurii bu­getului prin reducerea cheltuielilor la trei capitole bugetare pentru a se asigura banii necesari subvenţionării încălzirii locuinţelor. În sprijinul acestei propuneri, Vasile Arion a invocat ponderea exage­rată a costurilor de încălzire în facturile de întreţinere a celor care locuiesc în apartamente de bloc, adică până la 75%, datoriile foarte mari înregistrate de majoritatea asociaţiilor de proprietari faţă de CET-lignit şi numărul tot mai mare de proprietari care se debranşează legal sau ilegal de la sistemul centralizat de încălzire datorită preţului insuportabil. Tot reprezentanţii ULAL au propus reducerea cu 10% a taxelor şi impozitelor locale pentru cei care-şi plătesc aceste dări până la 30 martie, şi nu doar 5%, cât este bonificaţia în prezent.
Dezbaterea s-a încheiat cu o dispută cu totul neavenită între consilierul USL Gheorghe Ghilinţă şi primarul Gheorghe Falcă, dispută care a consumat fără sens aproape tot timpul alocat discuţiei publice.

Recomandările redacției