marcel-puscasBihoreanul Marcel Pușcaș, fost fotbalist și președinte la Steaua, s-a întâlnit cu o parte din oamenii de fotbal ai Aradului la sediul clubului UTA. După Gică Popescu, Pușcaș e al doilea candidat la președinția Federației Române de Fotbal care ia „live” pulsul Aradului fotbalistic.
UTA a fost reprezentată de mana­gerul sportiv Cătălin Barbu și de Florian Voinea, șeful centrului de copii și juniori, UTA II, angrenată în întrecerile FRF prin echipele de juniori, l-a avut la întrunire pe Alexandru Meszar, iar din partea AJF Arad a răspuns prezent secretarul Vasile Rad. Reuniunea a fost completată cu foștii utiști Gyuri Vaczi (a împlinit 57 de ani chiar ieri!) și Gabor Biro, dar și cu fostul arbitru Marcel Vida.
Marcel Pușcaș și-a prezentat programul bazându-se pe copii și juniori. „Programul meu e cel mai subțire, dar tot ce scrie în el e realizabil. După Campionatul Mondial din SUA am scris în Gazeta Sporturilor un articol, «Fotbal după Hagi», referindu-mă la copii și juniori. Ce s-a întâmplat de atunci și până azi se vede, preocuparea celor care au condus de 23 de ani nu a fost nulă, ci criminală! Începând de la fondurile primite pentru acest sector de la UEFA, care, în loc să meargă la toate cluburile din țară, au mers la Viitorul Constanța. Eu propun ca o parte din banii strânși de la cluburi să se întoarcă la ele tocmai pentru copii și juniori, unde există o roată blocată”, a explicat Pușcaș.
Fostul fotbalist s-a referit și la AJF-uri în expunere, menționând că a gândit, chiar din sezonul viitor, un campionat național de tineret al echipelor celor 42 de Asociații Județene din țară.
Plecând de la mott-oul „Transparență și credibilitate”, Pușcaș, al cărui dosar urmează a fi analizat mâine (azi au fost validați Gică Popescu, Sorin Răducanu și Răzvan Burleanu a oferit o idee interesantă, transmiterea on-line a ședințelor de Comitet Executiv, motivând evitarea unor scandaluri de genul celui care a dus la excluderea Universității Craiova.
„Sistemul competițional la care mă gândesc: 14 echipe în prima ligă, două serii de 12 echipe în liga secundă”, a mai punctat cel care a îmbrăcat și tricoul Rapidului.
Pușcaș, creator al clubului Viitorul Oradea (de acolo s-au ridicat Erik Linkar sau Sergiu Radu), a criticat și modul în care FRF a cheltuit banii pentru echipa națională și a pus degetul pe rană: „În 1994, învingeam Argentina la Mondiale. Acum plătim peste 1 milion de euro ca să o vedem la față. Și aici se irosesc bani, plata pentru toți componenții echipei naționale ar trebui făcută din fonduri proprii, nu din banii cluburilor. Sunt de-ajuns banii de la FIFA și UEFA și cei obți­nuți din sponsorizări, dar, pentru ultima parte, ar trebui să mai și creadă cineva în echipa națională. Iar echipa națională ar trebui și ea să mai bată pe cineva. Și dacă voi fi ales, spun că nu ne vom califica în următorii patru ani la turnee finale, atâta timp cât jucătorii reprezentativi de azi joacă la Braga sau la echipe de acest gen. E nevoie de întoarcerea la bază”.
Concluzie: „Programul l-am făcut în trei zile și asta pentru simplul fapt că tot ce am trecut în el vine din inimă. Doar la asemenea lucruri m-am gândit după accidentarea care m-a scos din fotbal”. După ce          s-a afirmat la FC Bihor, Marcel Pușcaș a petrecut doi ani la Steaua, din 1983 până în 1985. Și-a rupt însă piciorul și n-a mai putut reveni pe gazon la aceeași putere, fiind obligat să se retragă prematur.
Astăzi, FRF analizează dosarul său, al lui Gheorghe Chivorchian, Vasile Avram, Octavian Ionescu și Paul Zărna.
S.A.

Recomandările redacției