iacrsVal de răceli la Arad, unde medicii epidemiologi au înregistrat aproape 1.500 de cazuri într-o singură săptămână. Din totalul cazurilor, 1.126 au suferit de infecţii acute ale căilor respiratorii, cea mai afectată grupă de vârstă fiind cuprinsă între 5 şi 14 ani. Un număr de 283 de bolnavi au necesitat chiar internare, infecţia fiind foarte severă.

De asemenea, au fost înregistrate 322 de pneumonii, cu 97 de internări. Cei mai afectaţi au fost bebeluşii, fiind internaţi 17 copii cu vârste de până la un an.

„Răceala se distinge prin congestie nazală, rinoree (curge nasul), strănut, tuse, disconfort generalizat şi ochi umezi. Nu există vaccin împotriva răcelilor, deoarece acestea pot fi cauzate de mai multe tipuri de virusuri. Acestea se declanşează în urma contactului direct cu persoanele bolnave şi evoluează treptat. Gripa se instalează brusc, este mult mai gravă decât răceala şi se manifestă pe o perioadă mai lungă de timp. Vestea bună este că vaccinarea anuală previne infecţia cu virusurile gripale. Perioada de vaccinare începe din luna noiembrie şi se poate extinde până în luna martie. Simptomele de gripă sunt: febră, dureri de cap, frisoane, tuse uscată, dureri musculare, oboseală şi stare generală de rău; ca şi în cazul răcelilor, apar rinoreea, strănutul, congestia nazală şi ochii umezi. Copiii pot manifesta stări de greaţă şi vărsături“, ne-a declarat dr. Laura Nicolescu, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.

Recomandările redacției