OLYMPUS DIGITAL CAMERAPsihiatria a ajuns subiectul care a alimentat schimburi de replici la nivel local. Decizia Consiliului Judeţean, de a cumpăra imobilul şi terenul pe care se găseşte Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean a fost criticată de preşedintele PC Arad, Mircea Purcaru. În opinia acestuia, o unitate spitalicească cu asemenea profil nu-şi are locul în centrul Aradului, iar construcţia unui nou spital ar fi mai puţin costisitoare decât punerea la punct a actualei clădiri din municipiu, de altfel monument istoric. Răspunsul conducerii CJA nu s-a lăsat aşteptat, preşedintele CJA, Nicolae Ioţcu propunându-i acestuia o lună pe secţie, cu cazare gratuită, pentru o mai bună cunoaştere a sistemului medical.
După negocieri purtate pe parcursul a mai multor luni de zile, CJA a ajuns la un consens cu proprietarii imobilului Spitalului de Psihiatrie pentru cumpărarea clădirii şi a terenului, pentru acestea, administraţia urmând să plătească în jur de 620.000 de euro. Întrucât cumpărarea secţiei scoate fonduri consistente din buget, CJA va tatona posibilele surse de finanţare nerambursabilă pentru reabilitarea şi dotarea Psihiatriei, de ani de zile într-o stare deplorabilă. Nici bine nu a fost trecut pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe de CJA, de la finele acestei luni, că preşedintele PC, Mircea Purcaru a şi făcut comentarii pe acest subiect. Preşedintele conservatorilor arădeni, Mircea Purcaru a susţinut faptul că: „nu există strategie economică la nivelul Consiliului Judeţean Arad. Iar asta mai ales în contextul în care  sunt 800 de milioane de euro, bani europeni. Dar pentru a beneficia de o parte din aceşti bani trebuie proiecte concrete şi nu poveşti”.  Purcaru a  dat ca  exemplu Spitalul de Psihiatrie,  unde: „sumele ce vor fi alocate sunt foarte mari. Cu aceşti bani se putea face un spital nou şi într-un loc mai potrivit. Nu cred că locul unui astfel de obiectiv este în zona centrală a Aradului”. În discuţie a fost adus şi Castelul de la Bulci.
Bolnavii cer condiţii mai bune
Preşedintele CJA, Nicolae Ioţcu a spus că nu îşi doreşte „în mod special“ să cumpere clădiri, dar că mai bine cumpără clădiri de 500.000 de euro care corespund cerinţelor legate de suprafaţă şi spaţiu verde, decât să construiască un nou spital cu trei milioane de euro. „Domnul Purcaru ar face mai bine să-şi ia gentuţa, proiectele şi maşina şi să meargă la Bucureşti să aducă bani pentru spitalul din Arad. Dacă are însă o problemă, îl putem ajuta şi sunt sigur că Primăria îi poate oferi gratuit o lună de zile cazare la Bulci, unde a funcţionat fostul TBC. Noi îi putem oferi şi o lună de cazare gratis la secţia de Psihiatrie, unde poate vedea ce condiţii sunt, deci poate cunoaşte mai bine sistemul medical“, a spus Nicolae Ioţcu.
Managerul Spitalului Judeţean, Teodora Olariu a făcut completări pe acest subiect, susţinând că, în timpul unei vizite în secţia de Psihiatrie din municipiu, pacienţii au oprit-o ca să-i ceară să fie luate măsuri pentru condiţii mai bune în spital. „Bolnavii mi-au vorbit despre condiţiile în care stau şi le-am spus să aibă răbdare, că în viitor, secţia va arăta cu totul altfel“, a explicat aceasta.
Preşedintele CJA, Nicolae Ioţcu a mai spus că, problema patrimonială din sănătate va fi complet rezolvată în 2016 – 2017.
Sandra Stoler
Gabriel Constantinescu

Recomandările redacției