SANYO DIGITAL CAMERACeea ce era aproape evident s-a întâmplat. Era doar o chestiune de timp până când USL să se spargă.  Este o decizie care s-a luat cu un vot covârşitor, dar este o decizie care nu s-a luat uşor. Ci după două săptă­mâni de frământări. Mai mari sau mai mici.
Falcă: USL n-a îndeplinit nici un obiectiv
Tot imediat după momentul anunţării „divorţului” s-a lăsat liber la opţiunile filialelor locale de a face şi desface alianţe, funcţie de interesele liberalilor din punct de vedere local. Această din urmă afirmaţie a dat drumul la un şuvoi de interpretări. Reacţia nu s-a lăsat prea mult aşteptată. Iar primii care au reacţionat au fost chiar democrat-liberalii. Astfel,  ieri, Gheorghe Falcă, preşedintele organizaţiei judeţene a PDL Arad a spus: „A fost ziua adevărului. Acum vom vedea în adevărata lumină elementele care au stat la baza construcţiei USL. De acum vom vedea ce a însemnat USL, mai ales din punctul de vedere al electoratului său. Acum se vede că USL nu a îndeplinit nici un obiectiv politic şi de fapt această despărţire nu s-a făcut pentru binele cetăţeanului, ci  este o expresie a ambiţiei nemăsurate a celor doi prezidenţiabili. Practic îl vedeam pe Ponta toată ziua la televizor, într-o măsură mult prea mare. Ca să zic aşa şi când deschizi frigiderul îl vedeam tot pe Ponta. Pe plan local se va vedea acum nivelul nerealizărilor unor aleşi precum Căprar, Măduţa, Cristina şi Calimente. Va urma conflictul nerealizărilor şi certurilor pentru a pune mâna pe deconcentrate. Acum se va ve­dea cum s-au făcut privatizările la Oltchim, la CFR Marfă. Abia aştept să văd ce va zice Calimente despre Ponta şi Măduţa despre Antonescu”.  Acesta a fost un punct de vedere de partea cealaltă a baricadei. Cel puţin în configuraţia dinainte de ruptură. Despre ce şi cum se vor regrupa forţele cel puţin la nivel local în cele ce ur­mează.
Căprar vrea în continuare cu liberalii
Preşedintele PSD Arad, Dorel Căprar, apreciază că ieşirea PNL de la guvernare a fost o decizie pripită. „Noi ne-am asumat împreună sarcina guvernării, am asumat un program de guvernare care a început să dea rezultate pozitive şi este păcat că USL s-a oprit în acest punct. Noi, cei din PSD, împreună cu partenerii noştri din USD, vom încerca să ducem mai departe acest program de guvernare şi cred că parlamentarii PNL vor susţine proiectele aflate în programul de guvernare USL, chiar dacă PNL s-a plasat în opoziţie. Sper ca la Arad, unde avem o situaţie specială, unde a rămas o administraţie PDL, să putem colabora în continuare, punctual, cu liberalii în Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Municipal. Pot să spun că din 2011 am avut o colaborare foarte bună în aceste foruri şi sper că ea va continua. Mă bazez pe ideile şi principiile pe care le împărtăşim cu liberalii şi la lupta pe care o ducem de câţiva ani împotriva modului greşit în care funcţionează administraţia locală PDL la Arad. Eu în acest sens văd mandatul primit de organizaţiile locale PNL, de a încheia alianţe politice în teritoriu, nu îi văd pe colegii liberali colaborând cu PDL la Arad”, a declarat Dorel Căprar.
Care colaborare?
Conservatorii arădeni prin vocea preşedintelui Mircea Purcaru nu sunt tot atât de împăciuitori. Cum s-ar zice, privesc înapoi cu mânie, cel puţin din punctul de vedere al cola­borării cu liberalii. Pentru cine nu-şi mai aminteşte, înainte de USL a fost ACD. Dar ce spune liderul PC Arad? „Ca să fiu sincer o colaborare cu PNL nu prea a fost nici înainte de ruptură. Nu vreau să fim neapărat adversari politici, dar trebuie  spus că la nivel de Consiliu Judeţean au fost câteva si­tuaţii când consilierii liberali au votat mai des cu puterea, decât  cu opoziţia. Mă refer la puterea locală, desigur. Iar în ce priveşte viitorul, nu ştiu ce punţi de colaborare se vor găsi la Arad, dat fiind datele configuraţiei politice”. În ceea ce-i priveşte pe liberali, depu­tatul Mihăiţă Calimente a spus: „Colaborarea la nivel local nu prea a existat. În orice caz vom vedea ce se va întâmpla în zilele următoare şi dacă va fi cazul pentru unele discuţii”. La nivel de Arad cam acestea sunt datele problemei. Polaritatea politică este diferită şi, desigur şi bazele unor eventuale  negocieri sunt  altele. În orice caz în politică, mai ales la noi, vorbele- niciodată să nu spui niciodată – sunt mai actuale ca oricând. Asta şi în contextul în care liderul PDL Arad, Gheorghe  Falcă a conchis: „Eu sunt sigur că mai devreme sau mai târziu va exista o alianţă cu liberalii”.

Recomandările redacției