cjaConsiliul Judeţean Arad şi Centrul Cultural Judeţean Arad au pregătit pentru 2014 un program foarte încărcat, cultura şi educaţia fiind, alături de sănătate, unul dintre cei trei piloni pe care CJA-ul a ales să se concentreze. „Politicile culturale aplicate la nivelul Consiliului Județean își vor păstra și în anul 2014 direcțiile în care va fi  canalizată întreaga activitate, ele fiind dedicate în exclusivitate îmbunătățirii calității vieții cetățenilor din județul  Arad. Traiectoria ascendentă va fi asigurată de constanța cu care atenția va fi concentră în continuare pe educație, sănătate și cultură. Aceste trei domenii cheie vor putea susține și dezvolta permanent o mentalitate sănătoasă care va duce la creștere economică și implicit la racordarea noastră ca și comunitate  la sistemul de referință al valorilor europene și internaționale, menținându-ne în același timp identitatea. Anul 2014 este un an al bilanțului  și totodată anul pregătitor pentru următoarea etapă strategică 2015-2020. Una dintre preocupările și prioritățile pe care Consiliul Județean Arad le are în vedere pentru anul acesta este investiția cultural-spirituală, educațională și artistică în generația tânără – copii, elevi și studenți(…). Centrul Cultural Județean Arad, instituție aflată în directa subordine a Consiliului Județean, și-a asumat în ultimii ani rolul determinat de a oferi cetățenilor județului și municipiului Arad  o paletă întreagă de evenimente culturale, sportive, educaționale atractive și instructive, răspunzând astfel așteptărilor tuturor categoriilor de public căruia i se adresează. Calendarul 2014 propus de această importantă instituție culturală arădeană întrunește o mare varietate de evenimente și activități pe care fie le-a inițiat sau pe care urmează să le sprijine în cadrul colaborărilor cu prestigioase personalități și instituții sau organizații publice și private., a declarat Nicolae Ioțcu, președintele Consiliului Județean Arad. „Sunt 90 de programe şi proiecte, o mare parte din ele cu tradiţie, finanţate de CJA”, a adăugat Ana Maria Dragoş, director al CCJA.

Proiectele, evenimentele şi activităţile cultural-educative sau sportive care s-au bucurat şi în alţi ani de succes, devenind deja tradiţionale, se vor regăsi şi anul acesta în calendar. Dintre acestea menţionăm: Festivalul de spiritualitate şi artă sacră românească „Filocalia”,  programul „Școala de vară” (cu numeroase module  de instruire, precum : teatru, pictură ,dans modern, dans popular , jurnalism și atelierul de artizanat ecologic), Festivalul „Autentic Fest”, Festivalul de literatură „Dorel Sibii”de la Săvârșin, Turneul Internaţional de Tenis „Trofeul Ilie Năstase”, Maratonul (dar şi Semimaratonul şi Crosul) judeţului Arad,  Festivalul muzical pentru copii „Steluța de cristal”, Festivalul muzical „Pop Star”, Expoziţia de icoane pe sticlă „Speranțe”, proiectul „Promovarea patrimoniului judeţean în rândul copiilor”, Festivalul Părădăicilor, Nedeia Ţării Hălmagiului, Sărbătoarea câmpenească „Întâlnirea codrenilor”, „Moneasa Mountain Bike Maraton”, Supermaratonul Arad-Bekes şi retur, „Căsoaia Bike Race”, „Raliul Aradului” – Campionat  Național, ”Maratonul Regal -Drumul Regelui”de la Petriș,  „Praznicul de Pită Nouă” de la Pecica și de la Beliu, Festivalul de muzică de la Sebiș, Festivalul -Concurs de Folclor „Ioan T. Florea” de la Covăsânț, „Nedeia de la Tăcășele”, „Târgul de fete ”de pe Muntele Găina, „Parada Clătitelor”, Festivalul „Moto Rock” de la Pecica, „Sărbătoarea Codrenilor”, „Căsoaia Music Fest”,„Festivalul Românilor de Pretutindeni”, proiectul „Promovarea şi valorificarea culturii tradiţionale codreneşti Hăşmaş”, „Târgul Meşterilor Populari şi Parada Portului Tradiţional”, „Festivalul Concurs al Cântecului Popular din Ţara Zărandului” ,„Sărbătoarea Bizere”, „Festivalul Ceaunelor” de la Moneasa, Festivalul Itinerant „Sărbătoarea Vinului în Podgoria Miniş-Măderat”, „Comemorarea eroilor de la Păuliş”, „Festivalul Vânătorilor” de la Bata ,  „Sărbătoare la Țebea”, „Zilele Culturii Maghiare”, Festivalul Internaţional de Teatru Tânăr Francofon pentru Tineret „Amifran”, Sărbătorirea Zilei Naționale a României la 1 Decembrie, Festival Itinerant „Caravana Tradițiilor de Iarnă”, „Mesagerii Nașterii Domnului”, Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Arad,  Premiile anuale acordate de Consiliul Județean Arad, Comemorarea Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989.  Pe tot parcursul anului vor fi lansate noi producții editoriale, vor fi organizate spectacole, expoziții, tabere de creație, concursuri, simpozioane și conferințe grupate generic sub titlul Zilele Culturii Județului Arad. De asemenea, vor fi susținute conferințe culturale în seria „Întâlniri cu personalități ale vieții culturale românești”, precum şi alte seminarii, sesiune de comunicări ştiinţifice, conferinţe şi congrese.

Şi activitatea de cercetare în domeniul etnografic, desfășurată în cadrul Centrului Cultural Județean Arad, va cunoaște în anul 2014 momente de vârf, asta cu prilejul organizării Simpozionului  internaţional de etnologie pe tema „Populaţii şi patrimoniul imaterial euroregional. De la stratul cultural profund la tradiţii locale vii” sau a celei de-a VI-a ediții a   Taberei  de cercetare etnografică – Bata 2014.

Dintre  cele mai noi proiecte culturale inițiate la nivelul Consiliului Județean Arad se va pune accent pe: Platforma pentru educație civică „Aradul Contează”, seria de conferinţe „Hristos în cetate”(în colaborare cu Arhiepiscopia Aradului), „Zilele Culturii Austriece la Arad”- un important  program cultural organizat în colaborare cu Forumul Cultural Austriac și Ambasada Austriei la București,  programul educativ-cultural pentru preşcolari „Grădiniţa Culturală” şi pe câteva evenimente organizate în parteneriat cu Universitatea „Aurel Vlaicu” („Aniversarea a 230 de ani de la nașterea lui Moise Nicoară ”,  al  VI-lea Congres al Facultăţii de Teologie, a V-a ediție a  Sesiunii ştiinţifice internaţionale).

Nu în ultimul rând, Revista Arca, un important reper publicistic şi literar la nivel naţional, împlineşte în acest an 25 de ani de existenţă, iar CCJA  îi rezervă,  la sfârşitul lunii martie, o aniversare aşa cum se cuvine.

Puteţi consulta calendarul complet al  evenimentelor (cultural-artistice, educative, sportive, de sănătate, tineret şi turism) pe 2014, precum şi sumele alocate aici.

Recomandările redacției