Extremiştii unguri şi-au dat din nou în petec la Târgu Mureş. Aproximativ 3.500 de persoane, unele venite chiar din Ungaria, au participat la un miting prin care cereau autonomia Ţinutului Secuiesc. Din câte relatau televiziunile de ştiri, la acţiune au participat membri ai Jobbik şi ai Gărzii Maghiare. S-au strigat lozinci provocatoare, „Autonomia”, „Să piară Trianonul”, „Ardealul, pâmânt unguresc” şi „Opincarilor, plecaţi acasă”, iar forţele de ordine au fost atacate cu petarde.  Asta, în condiţiile în care un miting similar a avut loc şi la Budapesta, semn că indivizii care doresc să provoace dezordine în Transilvania sunt bine organizaţi. Mai mult, participanţii la adunarea din capitala Ungariei au avut şi neruşinarea să ceară Guvernului României să înceapă negocierile cu organizaţiile care cer autonomia Ţinutului Secuiesc.
Ceea ce nu vor să înţeleagă nici membrii Consiliului Naţional Secuiesc, nici cei ai Jobbik şi nici cei de la Garda Maghiară este că în România nu se poate acorda autonomie pe criterii etnice. Judeţele Mureş, Harghita, Covasna pot avea doar atâta autonomie câtă are şi Aradul, Timişul sau Gorjul. Nici mai puţină, dar nici mai multă. Restul sunt poveşti de adormit copiii. Iar dacă prin absurd, Ţinutul Secuiesc va fi lăsat să se gospodărească singur, acest lucru nu va fi, nici pe departe în beneficiul oamenilor de acolo.  Fiind vorba despre o zonă săracă, va da faliment în scurt timp, fără sprijinul primit de la Bucureşti. De asemenea, autonomia nu va aduce mult dorita autostradă în Harcov. În ceea ce priveşte faptul că se pune la îndoială Tratatul de la Trianon, contestatarii acestuia nu ar trebui să uite că şi România a pierdut atunci o parte din teritoriile din Partium, în beneficiul Ungariei de astăzi, aşa că ar trebui să spună mersi şi să lase lucrurile aşa cum sunt, pentru că România nu are niciun fel de pretenţii teritoriale la adresa vecinului din Vest. Revizio­niştii nu ar trebui să uite nici că opincarii, care au eliberat Budapesta de comunişti la sfârşitul Primului Război Mondial au trăit pe teritoriul Transilvaniei de peste 2000 de ani şi trebuie să le intre bine în minte că vor rămâne aici, pentru că aici este casa lor. Cei care au o altă părere sunt invitaţi să fie mai reţinuţi în exprimări şi mai civi­lizaţi, aşa cum sunt în general maghiarii, atunci când nu vorbesc despre politică.

  • stef spune:

    UNGURII ASTIA AR TREBUI SA SE GANDEASCA DE DOUA ORI INAINTE SA FACA CEEA CE FAC, IAR AUTORITATILE ROMANE SA FIE MAI VIGILENTE.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției