absenteStatisticile arată că, absenţele elevilor arădeni sunt de ordinul sutelor de mii, în doar primul semestru din acest an şcolar. Însă, cu toate acestea, nu tuturor chiulangiilor li se aplică măsuri de corecţie. Proasta conduită a elevilor costă familiile cu venituri reduse. Tinerii proveniţi din familii cu situaţie financiară precară, care absentează nemotivat de la şcoală îşi lasă părinţii fără bani de la stat. Câteva sute de familii care beneficiau în condiţiile legii, de alocaţie de susţinere a familiei au rămas fără bani, din cauza absenţelor copiilor.
La nivelul judeţului, situaţia privind absenteismul şi abandonul şcolar este îngrijorătoare. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, în primul semestru al acestui an, s-au înregistrat 957.400 de abseneţe, din care, peste 500.000 nemotivate.
Tinerii care provin din familii modeste îşi lasă familiile fără bani, dacă absentează mult de la şcoală. Potrivit Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială, (AJPIS), instituţia care se ocupă cu acordarea prestaţiilor sociale, aproape 300 de familii au rămas fie cu mai puţini bani de la stat, fie fără alocaţie.
Pentru un număr de peste zece absenţe nemotivate, familia rămâne cu mai puţin de 20 la sută din alocaţia de susţinere de la stat, în timp ce, dacă elevul absentează neîntemeiat până la 20 de dăţi, alocaţia este tăiată la jumătate. Alocaţia este suspendată dacă numărul absenţelor este mai mare de 20. Un număr de 138 de familii s-au ales cu alocaţia de susţinere redusă, pentru că odraslele lor au chiulit prea mult. Alte 155 de familii şi-au pierdut dreptul la indemnizaţie de susţinere de la stat, pentru că, tinerii au făcut mult peste 20 de absenţe nemotivate. „Inspectoratul Şcolar Judeţean centralizează situaţia cu numărul absenţelor şcolare, după ce unităţile de învăţământ trimit datele. În cazul diminuării indemnizaţiei de susţinere a familiei, în cuantum de 20 – 50 la sută, reducerea se face pe o perioadă de trei luni. Suspendarea indemnizaţiei de susţinere a familiei, pentru un număr mai mare de 20 de absenţe se face pe o perioadă de şase luni“, susţine Mariana Bătrîn, directorul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială Arad.
Sute de familii nevoiaşe    
Aceste sancţiuni au fost introduse în 2011, cu scopul diminuării absenteismului școlar şi responsabilizării familiilor care au copii ce lipsesc de la cursuri. În situaţia în care, mai mulţi copii dintr-o familie înregistrează absenţe nemotivate, diminuarea se aplică pentru fiecare copil în parte, în funcţie de numărul de absenţe nemotivate înregistrate de acesta, de fiecare dată raportând diminuarea la cuantumul alocaţiei.
La nivelul judeţului nostru, peste 2.000 de familii primesc alocaţie de susţinere, în baza legii 277 din 2010. De asemenea, peste 78.000 de elevi arădeni primesc alocaţie şcolară. Aradul are în total, peste 120.000 de asistaţi social, care primesc de la stat indemnizaţii, alocaţii sau ajutoare financiare.

Recomandările redacției