ctpCompania de Transport Public Arad intenţionează să intensifice şi să înăsprească modalităţile de control în mijloacele de transport în comun din oraş şi judeţ pentru reducerea numărului de călători care circulă fără bilete.

Conform Bugetului de Venituri şi Cheltuieli al instituţiei, aprobat de consilierii locali, „se are în vedere susţinerea unui control permanent al călătorilor pentru a reduce numărul de călători frauduloşi şi a creşte veniturile suplimentare la bugetul companiei”.

Mariana Birău, directorul general al Companiei de Transport Public Arad, a precizat, miercuri, că sunt în curs de perfectare protocoale de colaborare cu Poliţia Locală şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi care să ajute la efecturarea controalelor în mijloacele de transport în comun.

„În acest moment, controlul biletelor în mijloacele de transport în comun se face de angajaţi ai Companiei de Transport Public, aceştia având competenţe limitate. De aceea vrem să apelăm la ajutorul poliţiştilor locali şi chiar al jandarmilor pentru un control mai riguros”, a precizat Mariana Birău.

Călătorii clandestini devin recalcitranţi

Aceasta a mai adăugat că procentul călătorilor care nu plătesc bilet este de aproximativ zece la sută din totalul călătorilor cu mijloacele de transport în comun. Călătorii frauduloşi provin, în general din rândul elevilor, studenţilor, dar şi din rândul persoanelor fără adăpost, care, de multe ori când sunt controlaţi devin recalcitranţi şi refuză să se legitimeze.

De asemenea, o practică des întâlnită, în special în tramvaie, este cea a transmiterii biletului din mână în mână, astfel, într-o zi, se pot întregistra trei până la patru călători care circulă cu acelaşi bilet. În opinia directorului Companiei de Transport Public, această practică va dispărea odată cu introducerea sistemului e-tiketing.

Călătorilor care sunt prinşi fără bilete în tramvai li se emite un bilet cu supra-taxă, în valoare de 30 de lei, cu care mai pot circula pe parcursul întregii zile cu mijloacele de transport în comun.

În cazul în care cei în cauză nu doresc să plătească biletul cu supra-taxă, sunt amendaţi cu 100 de lei, iar dacă plătesc în 48 de ore, amenda este de 50 de lei.

Recomandările redacției